Na hadž putuje 996 osoba iz BiH: Prva grupa vjernika kreće u 9:20 sati

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 osoba.

Hodočasnici iz Bosne i Hercegovine u Saudijsku Arabiju outuju danas, a planirano je da prvi avion s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti u 9:20 sati.

Okupljanje hodočasnika počelo je u 6 sati u Džamiji kralja Fahda u Sarajevu.

Kako javlja reporter “Avaza” s lica mjesta, prva grupa vjernika je u tri autobusa krenula prema aerodromu.

Ostala četiri aviona sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine prema Medini u Saudijskoj Arabiji poletjet će u 10:50, 14:30, 17:35 i 20:55 sati.

Pripreme za dolazak hadžija iz BiH
Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice Dževad Hadžić za Agenciju MINA je izjavio da su pripreme protekle u najboljem redu.


– Izvršili smo sve uplate i obavili sastanke s ljekarima i vodičima, kako bi im dali potrebne upute. Također, napravili smo i ugovor s prijevoznicima koji će dovesti hadžije iz svih muftijstava Islamske zajednice, prvo na sastanak u Džamiju kralja Fahda, a zatim i na Aerodrom – kazao je Hadžić.

Grupa od četiri člana Organizacionog tima, dodao je, već je otputovala u Medinu, kako bi izvršili potrebne pripreme za dolazak hadžija iz Bosne i Hercegovine.

Hadžić je istakao da su tokom organizacije vodili računa o svim potrebnim detaljima, kako bi se našim hadžijama olakšao boravak i osigurali najbolji uslovi za obavljanje hadžskih obreda.

– U Meki će naše hadžije boraviti u hotelu s pet zvjezdica u blizini Harema Kabe, a u Medini će također biti smješteni blizu Poslanikove džamije – objasnio je Hadžić.

Opravdati povjerenje
Podrška hadžijama na putu će biti rukovodstvo, vodiči, šerijatske konsultantice za žene, tehničko osoblje, ljekari, medicinski tehničari.

– Cijela ekipa je spremna i mi smo sutra, ako Bog da, u Medini. Islamska zajednica je uložila maksimalan napor da putovanje na hadž bude što ugodnije za naše hadžije i kako bi se vratili zadovoljni s ovog značajnog puta – naveo je Hadžić.

Na kraju je naglasio da veliki broj zainteresiranih hadžija svjedoči povjerenju u Islamsku zajednicu.

– Broj hadžija koji putuju iz Bosne i Hercegovine, ali i veliki broj onih koji su bili na čekanju, potvrdio je veliko povjerenje muslimana u domovini, ali i van domovine, u Islamsku zajednicu. Mi ćemo učiniti sve da to povjerenje i opravdamo – poručio je Hadžić, javlja MINA.

Back to top button