Dodik: Samo čekam da se odnosi u svijetu poklope i odmah ću proglasiti nezavisnost RS-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) kaže da se jedino plaši da ne iskoristi momenat, ako se stvori takva konstelacija odnosa u svijetu i da ne proglasi nezavisnost entiteta RS.

Dodikova priča o nezavisnosti RS-a je duga koliko je duga i njegova vlast u tom entitetu, a to je od 2006. godine. Od tada, Dodik u talasima nameće priču o nezavisnosti, a intenzivir aje pred izbore.

Tako je ponovo za UNA TV govorio između ostalog o tome.

“Ja samo imam jedan strah u politici, a to je da, kada se stvore uslovi za našu nezavisnost, da možda ne prespavam taj trenutak, da ga ne iskoristim. Zato ja stalno tragam, ja sam vječiti stražar na tom pitanju, stalno tragam po konstalaciji odnosa koji bi se možda poklopili u svijetu, Evropi, Americi, istog trenutka ja ću proglasiti nezavisnost ako se to desi”, izjavio je Dodik.

Komentirao je i visokog predstavnika Christiana Schmidta kojeg nikad nije prihvatio, te je kazao da ga je Schmidt prije dolaska na dužnost u BiH zvao i tražio da ga prihvati. Dodao je da je to od njega tražila i ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Baerbock kada je dolazila u Sarajevo.


Iako gotovo uvijek ističe da nikada ne navija za sporteske reprezentacije BiH, države u čijem predsjednišvu sjedi, zanimljivo je da je Dodik u intervjuu čestitao igračima košarkaške reprezentacije na pobjedi protiv Francuske.

Klix.ba

Back to top button