Dodik pozvao na “institucionalne razgovore o razdvajanju”: Mi smo se već odvojili, još da ozvaničimo

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik pozvao je danas na nešto što je okarakterisao kao "razgovori na institucionalnom nivou o razdvajanju".

Dodik je svoju objavu počeo riječima da će se “igranka koju su priredili bosanski muslimani po pitanju članstva Kosova u Vijeću Evrope na kraju će obiti o glavu samo BiH”.

“Odmetnute strukture bosanskih muslimana davno su izašle iz ustavnih okvira i odstupaju od svega što dejtonska BiH predstavlja. Možda Komšić misli da je uspio nešto da napravi jer je ostao suzdržan, ali to suštinski ništa ne mijenja, osim što je jasna poruka nama u Republici Srpskoj da su javno pokazali da je sve što radimo da sačuvamo našu ustavnu poziciju ispravno i jedino moguće u uslovima stalnog podmetanja i pokušajima rušenja Republike Srpske i zaobilaženja u procesu odlučivanja jednostranim djelovanjem”, naveo je Dodik.
Dodao je ta to “otvara nove perspektive za RS”.
“Pa više nije tako neuobičajeno reći i očekivati da Republika Srpska uradi isto. Mehanizmi za to postoje. Mi smo se već odvojili, u svemu. Potrebno je da ozvaničimo naš miran razlaz, koji su bosanski muslimani inicirali svojim jednostranim potezima i rušenjem ustavnog poretka. Bilo bi najbolje za sve koji žive u BiH da na institucionalnom nivou počnemo razgovore o odvajanju, jer miran razlaz je činjenica i treba učiniti sve da se obezbijede stabilnost i saradnja na način koji je moguć”, dodao je Dodik.

Back to top button