Dodik nije uspio iskoristiti krizu – Pobijedit ćemo na sljedećim izborima

Dodik nije uspio iskoristiti krizu - Pobijedit ćemo na sljedećim izborima
Sada možemo da uđemo u jednu relaksaciju političkih odnosa i obnove međusobnog povjerenja kako bi kroz razgovore pokušali stvarati takav ambijent u kojem će se odluke donositi unutar institucija. Mi se moramo pripremiti za period poslije Dodika, za jednu sveobuhvatnu obnovu RS-a i ekonomski i socijalno ali i moralno, kazao je za TV1 predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

“Očekivano je i logično te mislim da je veoma dobro što se desilo brzo jer je zaustavilo dalju eskalaciju tenzija. Sada možemo da uđemo u jednu relaksaciju političkih odnosa i obnovu međusobnog povjerenja kako bi kroz razgovore pokušali stvarati takav ambijent u kojem će se odluke donositi unutar institucija”, kazao je lider PDP-a govoreći o odluci Suda u Haagu da odbaci zahtjev za revizijom presude.

Dodao je da će pojedinci pored moralne, sigurno morati snositi i političku odgovornost.

“Za mene je bilo vrlo neprijatno iznenađenje da je gospodin Softić znao da nema legitimitet da bude agent Bosne i Hercegovine u ovom sporu i da je o tome bio obavješten u maju prošle godine, što je znao i bošnjački član Predsjedništva. Onda se postavlja ključno pitanje – zašto išli u takvu vrstu aktivnosti koja je izazvala probleme”, kazao je Borenović.

Istakao je da je Ivanićevo razmišljanje o cijelom slučaju bilo ispravno.

“Revizija je vanredni pravni lijek i novi slučaj. Novi slučaj zahtjeva novu legitimaciju i gospodin Ivanić je stalno institirao na tome da institucije treba da donose svoje odluke i da stoje iza njih – dodao je Borenović.

Kazao je kako Dodik nije uspio iskoristiti zadnju krizu.

” Mi se moramo pripremiti za period poslije Dodika, za jednu sveobuhvatnu obnovu RS-a i ekonomski i socijalno ali i moralno. Nakon sljedećih izbora ubjeđen sam da ćemo pobijediti na izborima i da ćemo u narednih nekoliko mjeseci uspjeti da nametnemo životne teme prema građanina”, naveo je Borenović.

(Vijesti.ba)

Back to top button