Premijer Crne Gore: Zaustaviti eho koji region može vratiti u devedesete

Premijer Crne Gore: Zaustaviti eho koji region može vratiti u devedesete
Premijer Crne Gore Duško Marković u razgovoru za Vijesti.ba sumirao je zaključke sa današnjeg Samita premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu, čiji je domaćin bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Današnji Samit premijera važan je korak ka ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva. Zajednički cilj za sve zemlje Zapadnog Balkana je integracija u EU. Integracija je nezamjenjiv uslov stabilnosti i progresa, poručio je premijer Marković.

VIJESTI.BA: Šta su bili osnovni akcenti Vašeg izlaganja na Samitu premijera Zapadnog Balkana? 

MARKOVIĆ: Ključni akcenta moje, odnosno pozicije Crne Gore, jeste da evropska perspektiva nema alternativu, te da nijedan problem bilo koje države na Zapadnom Balkanu ne može biti razlog za usporavanje procesa pridruživanja EU. Crna Gora je odmakla daleko na svom putu ka EU i želi snažno i bez ikakvih ograničenja da taj proces dovede do kraja. Nijedan razlog, nijedna inicijativa koja se tiče regiona Zapadnog Balkana ne smije ugroziti taj strateški cilj Crne Gore.

S druge strane, veoma sa snažno podržao sve regionalne inicijative koje idu u pravcu stabilizacije Zapadnog Balkana, te obezbjeđivanja stabilizacije i mira, kao i većeg nivoa integracije kao jedne od važnih osnova za naš ubrzaniji progres i veći nivo kvaliteta, odnosno veći standard života u Crnoj Gori.

Takođe, vrlo otvoreno sam rekao da primjećujemo kako u posljednje vrijeme EU manje pažnje posvećuje regionu Zapadnog Balkana, te da pristup koji bi mogao biti usporavanje rutinskog odnosa prema integraciji ne može biti prihvatljiv za Crnu Goru, kao ni za sve druge zemlje kandidate iz ovog regiona. Taj proces mora biti vidljiviji, snažniji i bez ikakvih organičenja.

VIJESTI.BA: Fokus Samita bio je, između ostalog, na zajedničkim infrastrutkurnim projektima. U tom smislu, koji od njih su interesu i BiH i Crne Gore?

MARKOVIĆ: Podržao sam određene inicijative predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koje se tiču zajedničkih infrastrukturnih projekata kroz berlinski proces. To se, između ostalog, odnosi na zajednički interes i zajednički rad na jadransko-jonskom autoputu, zatim na projekte energetskog pozezivanja, te druge inicijative u vezi sa udruživanjem u asocijaciju privrednika regiona. Takođe, usaglasili smo se da bi bila dobra ideja krenuti u pripremu realizacije projekta pruge Čapljina – Nikšić – Podgorica i dalje prema Albaniji.

VIJESTI.BA: Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić boravio je u februaru u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Tom prilikom bilo je razgovora i o mogućem održavanju zajedničke sjednice vlada BiH i Crne Gore. Da li ste danas imali priliku za konkretan dogovor o tome? Kako generalno ocjenjujete bilateralne odnose između BiH i Crne Gore? 

MARKOVIĆ: Današnji skup nije bio prilika da razgovaramo o daljem razvoju naših bilateralnih odnosa kroz inicijative ovog tipa, odnosno o kojima govorite, a koje su bile na dnevnom redu dva premijera i njihovih saradnika prilikom bilateralne posjete Crnoj Gori.

Bilateralni odnosi između BiH i Crne Gore su odlični. Mi nemamo otvorenih pitanja. Svi naši zajednički ciljevi moraju se posmatrati u kontekstu ukupnih prilika u regionu Zapadnog Balkana. Imamo eho koji govori da se možemo vratiti na devedesete godine, imamo i različite uticaje koji mogu ugroziti vrijednosti koje smo do sada usvojili. Stoga svi zajedno imamo obavezu da taj eho i takve nagovještaje zaustavimo, kao i da obezbijedimo evropsku perspektivu i naših država i regiona ucjelini.

VIJESTI.BA: Na današnjem Samitu evropski komesar Johanes Han naglasio je podršku EU zemljama regije u procesu integracija. Svjedoci smo da porasta tenzija u Zapadnom Balkanu. Može li današnji sastanak premijera doprinijeti njihovom smanjenju i normalizaciji odnosa? Kakvu poruku je u tom kontekstu poslao današnji Samit?

MARKOVIĆ: Današnji Samit je jedan važan korak ka ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva. Zajednički cilj za sve zemlje Zapadnog Balkana je integracija u EU. Integracija je nezamjenjiv uslov stabilnosti i progresa. Na tom putu države regiona su u različitim fazama. Crna Gora je otišla najdalje, neke druge države, odnosno naše komšije su u tom procesu tek na početku. Mi dajemo snažnu podršku da i one sustignu Crnu Goru na tom putu.

Ono što je važno i što je danas bilo dobro čuti od komesara Hana jeste da zemlje Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu, te da EU nema dilemu u odnosu na to. Učesnici današnjeg Samita saglasni su da evropska perspektiva nije sporna, te da treba da pokrenemo neke nove inicijative kako bismo je ubrzali na nivou regiona.

VIJESTI.BA: U javnosti se često mogu čuti konstatacije da je Crna Gora lider kada su u pitanju NATO integracije. S druge strane, u BiH ne postoji politički konsenzus o tom pitanju. 

MARKOVIĆ: Zbog toga što svi u regionu nemamo kapacitet, nemamo razrađene društvene i političke mehanizme da upravljamo našim problemima, a posebno u kriznim situacijama, NATO nam donosi nešto što tu sposobnost i priliku omogućava, a to je da sačuvamo mir i da sačuvamo stabilnost.

NATO definitivno donosi mir i stabilnost u regionu, ali ne samo to, nego i daje nove šanse i prilike za ekonomsku valorizaciju naših resursa. Crna Gora je lider u procesu NATO integracija i to liderstvo ćemo potvrditi za nekoliko mjeseci.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)

Back to top button