Turska će prema Evropi biti još brutalnija, Erdogan će nastaviti gdje je stao

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan postat će mnogo brutalniji trijumfom na današnjem referendumu, koji je ustvari samo formalna legalizacija svega onoga što je radio do sada i što će raditi u budućnosti. Ovo je u razgovoru za Avaz.ba izjavio diplomata, analitičar i poznati bh. novinar Zlatko Dizdarević.

Dizdarević, odličan poznavatelj prilika u regionu Bliskog istoka, smatra da bi Erdogan, čak i da je izgubio, i dalje bio “brutalan”.

Bez reakcija

– Izgubio ne izgubio, stvar bi bila ista. Zato ja ne mislim da će se tu nešto kapitalno promijeniti, osim što će on biti brutalniji u svemu onom što je do sada radio”, mišljenja je Dizdarević.

Na Erdoganovu referendumsku pobjedu, ističe, neće biti radikalnijih reakcija izvana, osim što će unutar same Turske doći do značajnijeg zaoštravanja odnosa.

– Ni Evropa, ni Amerika ni Rusija neće na to odreagovati na bilo kakav poseban način, zato što tu svi imaju svoje interese – navodi Dizdarević.

Evropu vidi kao najslabiju kariku, jer je organizaciono dekomponovana i neusaglašena unutar same sebe.

– Da je tu bilo evropske mudrosti prema Turskoj, prije deset godina bi je primili u članstvo EU, jer je tada Turska bila spremna za ulazak. Može se očekivati da će Turska prema Evropi biti brutalnija nego do sada – kazao nam je Dizdarević.

Amerikancima je, ocjenjuje, najbitnija činjenica da je Turska članica NATO-a. Međutim, SAD se ne može i ne smije odreći Turske iz razloga što je njena pozicija u NATO-u beskrajno značajna.

– Turska je nešto što se oduvijek zvalo braniteljem južnog krila NATO pakta – Mediterana i pustiti Tursku sa tog mjesta znači gurnuti je u ruke Rusiji, a to Amerikanci ne smiju da urade – kazao je Dizdarević.

Za Erdogana tvrdi da će biti na tankom ledu na domaćem terenu. Turski predsjednik, smatra naš sagovornik, nije riješio nijedno strateško unutrašnje pitanje.

Neriješena pitanja

– Nije riješio ni pitanje stabilnosti demokratskih institucija i odnosa. Nije riješio pitanje prema arapskom svijetu. Ni kurdsko pitanje. On nema zrelu svijest o tome da su Kurdi u posljednje dvije-tri godine legitimirani i legalizirani na međunarodnoj sceni – i politički i vojno, i oni se više ne mogu gurati pod tepih – govori Dizdarević.

Upozorava kako će Erdogan na domaćem terenu imati sve jaču opoziciju.

– Objektivno, on ima podijeljenu zemlju i u budućnosti će unutar nje same dobijati sve opasnije neprijatelje. Mislim da ovim referendumom njegovi problemi nisu nestali. Dugoročno gledajući, Turska ovim jako mnogo gubi – ističe Dizdarević.

Naglašava kako će u narednom periodu Turska značajno pojačati pritisak na balkanske zemlje.

Problem je u nama, a ne u Turskoj

– Nažalost, ja ne mislim da je, što se tiče Balkana, problem u njima, već u nama – u onom dijelu društva koje Tursku i Otomansku imperiju doživljava kao svoj indentitet. Mi smo bili mala krajina Otomanskog carstva. Nikad nismo bili njihov strateški značaj. Srbija im je neuporedivo politički značajnija od BiH – poručuje Dizdarević.

Ugledni analitičar navodi kako će Turska vremenom povećavati svoje apetite prema zemljama koje su značajne za njenu vanjsku politiku – Albaniji, Kosovu, BiH…

– Do nas je kako ćemo se u odnosu na to određivati. Ne sumnjam da će ovdje kod nas biti izražene snage koje će euforično dočekati njegovu pobjedu na referendumu, nadajući se da će to biti dobro za nas. A neće. Dakle, i Balkan i dugoročno region u suštini gube ovim potezom – zaključio je Dizdarević.

Izvor : avaz.ba

Back to top button