Bingo preuzeo primat od Konzuma: Tuzlak Senad Džambić ulazi u krug bh. milijardera!

Bosanskohercegovačka kompanija Bingo u vlasništvu Senada Džambića definitivno je preuzela primat od Konzuma Ivice Todorića i učvrstila lidersku poziciju na maloprodajnom tržištu BiH.

Samo prije dvije godine trgovinski lanac Bingo iz Tuzle, imao je ukupni prihod od 803,4 miliona konvertibilnih maraka, dok je Konzum ostvario prihod od 850 miliona konvertibilnih maraka.

No prihodi Binga u 2015. povećani su za čak 42 posto, dok su prihodi Konzuma narasli za 22 posto, prema istraživanju koje je provela kompanija LRC (LRCBIS) iz Sarajeva.

Takav trend je nastavljen i u 2016. godini, tokom koje je Bingo definitivno preuzeo i učvrstio lidersku poziciju na maloprodajnom tržištu BiH s ostvarenim prihodom od oko 915 miliona KM i neto profitom od oko 67 miliona KM. Svi su pokazatelji bolji u poređenju s 2015. godinom, a i u poređenju s konkurencijom koja gubi korak. Drugoplasirana trgovinska kompanija Konzum zaostaje za Bingom po bruto prihodu za nekih 170 miliona KM, a pri tome je Konzum prošlu godinu okončao s gubitkom od oko 39 miliona KM.

Mjereno po ukupnom prihodu, Bingo je druga najveća kompanija u BiH, odmah iza vodeće Elektroprivrede BiH čiji je prošlogodišnji bruto prihod po drugi put zaredom premašio milijardu KM.

Bingo je trenutno drugi najveći privatni poslodavac u državi, sa 5.600 radnika, odmah iza vodećeg Preventa koji upošljava više od 6.000 radnika.

Bingo će se u krug milijardera upisati već naredne godine, budući da je u snažnom naletu tokom proteklih desetak mjeseci preuzeo čitav niz trgovinskih preduzeća i doveo ih pod vlastiti krov. Bingo je u prošloj godini izgradio nekoliko vlastitih maloprodajnih objekata velikog formata, poput City Centra u Tuzli, a preuzeo je i niz već uhodanih trgovinskih firmi poput Alta Shopping Centra i TC Merkur Otoka u Sarajevu.

(Bportal.ba)

Back to top button