Hrvatska policija pretukla izbjeglice i vratila ih u Srbiju?

Foto:

NA TWITTERU Liječnika bez granica pojavila se fotografija ozlijeđenog migranta koji tvrdi kako ga je pretukla hrvatska policija. Mladić koji je ilegalno prešao granicu porazgovarao je s reporterima televizije N1.

“Uhvatila nas je hrvatska policija i teško nas pretukla palicama, šakama i cipelarenjem. Poslije su nas bacili u vodu i smijali nam se”, stoji u opisu fotografije.

Pretučen i vraćen u Srbiju

“Kad smo prešli granicu, hodali smo još nekih 3-4 sata prije nego što nas je policija uhvatila. Vratili su nas natrag do granice i tu su nas počeli tući palicama. Bilo je okrutno. Tražili smo papire kako bismo mogli zatražiti azil, ali su nam samo rekli – nema azila za vas”, ispričao je Vahidula, izbjeglica iz Afganistana za N1.

S njima je porazgovarao i izbjeglica s fotografije, Ashraf. Pokazao je i mjesto na kojemu je navodno udaren od strane hrvatske policije prije nego što je vraćen u Srbiju.

“Kada smo prešli u Hrvatsku, policija nas je uhvatila i počela tući. Jednog mladića su i onesvijestili. Samo su nas gurnuli natrag u Srbiju, bez ikakvih procedura “, rekao je Ashraf, izbjeglica iz Afganistana.

U 10 dana 33 prijave

Šef misije Liječnika bez granica je izjavio kako su samo u posljednjih 10 dana dobili 33 prijave ovakvih slučajeva nasilja od strane hrvatske policije.

“Prijavljeni slučajevi prate isti obrazac koji smo mogli vidjeti u prosincu i u siječnju – prebijanje drvenim štapovima i granama, šutiranje, uništavanje telefona i pljačkanje. Osuđujemo ovo navodno nasilje te ističemo kako ono ni u kojem slučaju ne smije biti korišteno kako bi se odvratili ljudi koji traže zaštitu”, poručio je Stefan Moasan, šef misije Liječnika bez granica.

Iz MUP-a su poručili kako će navodi o prekomjernom korištenju sile biti ispitani te su odbacili mogućnost da se radi o organiziranom djelovanju. Dodali su i kako informacije o nasilju nisu dobili od srpskih vlasti nego samo od nevladinih organizacija.

index.hr

Back to top button