VAŠ MEDICINSKI SAVJETNIK – KAKO POST UTIČE NA ZDRAVLJE : Ne sumnjivo je psiho-fizičko jačanja organizma tokom ramazana

Emina Pargan, dr. med.

Post predstavlja voljno suzdržavanje od hrane i od davnina je poznata metoda, u različitim religijama i u medicini, za čišćenje organizma.

Ramazanski post, koji je propisan u Kur'anu se definiše kao potpuno sustezanje od hrane, pića i bilo kakvog unošenja tvari u organizam, te sustezanje od tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca.



Emina Pargan, dr. med.


Budući da je ramazan posljednjih nekoliko godina u ljetnom periodu i post traje oko 18 sati, svjedoci smo da postoje oni koji osuđuju ovakav način posta, smatraju ga izgladnjivanjem i patnjom. Ovakav stav proizvod je nedovoljnog znanja o koristima posta. S druge strane se nalaze oni koji su fenomen posta željeli u potpunosti ispitati, te su sproveli brojne studije na ovu temu i došli do zapanjujućih rezulatata.

U današnje vrijeme pretjerano jedemo, mnogo više od onoga što nam je zaista potrebno, pa naše tijelo 80% energije troši na sagorijevanje te hrane, što se za vrijeme posta u potpunosti mijenja. Organizam se počne „samorazgrađivati“ na način da počne trošiti prethodno nastale zalihe. U prvom redu se troše zalihe šećera iz jetre, zatim iz masnog tkiva, a nakon toga tijelo počinje da razgrađuje patogena tkiva nastala u našem tijelu, kao što su ciste, tumori itd.
Naime, kada postimo, naše tijelo se nalazi u stanju mirovanja, tijelo se odmara, poboljšava se periferna cirkulacija, srce, mozak i pluća su bolje snabdjeveni krvlju, te se uklanjaju probavne smetnje. Disanje, ritam srca i krvni pritisak se snižavaju i usporavaju. Post uspješno prevenira kardio-vaskularne bolesti, hormonski sistem dovodi u stanje ravnoteže, jača centralni nervni sistem i omogućava bolje funkcionalno stanje cjelokupnog organizma.
Naučnici sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji su dokazali da post obnavlja cjelokupni imuni sistem, a za samo tri dana posta se obnove cijela bijela krvna loza.
Detoksifikacija je jedan od ključnih procesa koji se dešava u našem tijelu tokom posta, u kojem se tijelo oslobađa toksina koje svakodnevno unosimo kroz hranu i zrak. Kod većine osoba se zbog ovog procesa jave „nuspojave“ poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije, kašlja, grlobolje i to obično u prva dva do tri dana posta. Razlog ovome je povećan nivo toksina u krvotoku, zbog njihovog prekomjernog izlučivanja iz svih tkiva našeg organizma.
Pored očuvanja i unapređenja fizičkog, post uzdiže i psihičko zdravlje. Ima iscjeliteljske moći, stimuliše umne procese, pomaže u otkrivanju duhovnog potencijala, te djeluje antidepresivno.
Uz post se kombinuje i umjerena fizička aktivnost, tj. klanjanje teravih-namaza, te se na taj način efekti posta upotpunjuju.
Da bi post zaista bio koristan za naš organizam, bitno je izbalansirati ishranu u vrijeme iftara i sehura, biti umjeren u unošenju hrane i pića, ne pretjerivati ni u čemu. Posebno treba povesti računa o pravilnoj hidraciji tijela, unijeti dovoljne količine tečnosti.
Back to top button