Prvi azil za pse u Hercegovini

U Udruženju Animal Care, koje je počelo projekat izgradnje azila, kažu da je jedina vodilja bila ljubav prema životinjama

Udruženje za zaštitu životinja Animal Care Centar iz Mostara tokom prve godine postojanja počelo je izgradnju prvog azila za pse u Hercegovini. Nakon što je prikupljena potrebna dokumentacija, nedavno su uspješno okončani grubi radovi na objektima. Svjesni da je pred njima veliki i mukotrpan posao, u Centru su se, kažu, naoružali strpljenjem i voljom, uvjereni da će svoj prvi veliki projekat uskoro dovesti do kraja. Azil koji će se nalaziti u neposrednoj blizini grada činit će montažni objekti koji će biti prilagođeni za unutrašnje bokseve za pse, koji će biti povezani s vanjskim prostorom. Također, bit će osiguran i opremljen prostor za veterinarske djelatnosti, a radit će se i na socijalizaciji i udomljavanju pasa.
Grubi radovi na objektu, prema riječima aktivistice Tine Pehar, uspješno su realizovani, dok će sve buduće radnje zavisiti od priliva sredstava koja Udruženje uspije pridobiti za ovu namjenu.
– Trebamo građane i gospodarstvenike koji bi nam pomogli donacijama u materijalu ili novcu. Svačija pomoć, kakva god da bila, za nas je dobrodošla, kaže Pehar, navodeći i da je isključiva vodilja organizatora bila ljubav prema životinjama i želja za dobrim djelom.
– Javnost uvijek reagira na dva načina, tako da pored pohvala i podrške, danas čujemo i poneki zlonamjeran komentar, ali nas to ne dotiče. Uvijek kad se pojavi nešto novo u Mostaru, skeptični građani naviknuti na negativne pojave, sve to osuđuju, tvrdeći da je jedini interes koji je posrijedi ustvari novac, što je u ovom slučaju besmislica. Volimo pse i vodi nas ljubav prema životinjama, a interes kompletne lokalne zajednice je da na ulicama nemamo pse lutalice. Za to smo odgovorni svi, kazala je Pehar.
Zaljubljenici u životinje koji žele pomoći izgradnju azila, to mogu uraditi telefonskim putem i uplatama na žiro-račune Udruženja.

oslobodjenje

Back to top button