Neobična svečanost u Srebreniku: Kolektivno šerijatsko vjenčanje za šest parova

U džamiji u džematu Luka kod Srebrenika prvi put u ovom gradu i široj okolici održano je kolektivno šerijatsko vjenčanje za šest parova s područja srebreničke općine.

Na velikoj svečanosti pred mjesnim imamom hafizom Esmirom ef. Selimovićem sudbonosno da rekli su Zijad i Elvedina Mašić, Nermin i Sedina Okić, Miralem i Jasmina Džaferović, Edisa i Mehmed Čizmić, Haris i Ernada Kešetović te Vehid i Monika Moranjkić.

Riječ je o parovima koji su duži ili kraći vremenski period u braku, a, kako kažu, ovim činom su ispunili svoju davnu želju da, osim građanskim, svoj brak krunišu i šerijatskim vjenčanjem.

U njihovoj namjeri podržali su ih članovi porodica, rodbina i prijatelji, a nisu izostali ni razmjena vjenčanih prstenova ni suze radosnice.

Kažu da su oduvijek željeli obaviti i šerijatsko vjenčanje, ali mnogi od njih iz raznih razloga ranije nisu imali priliku da to učine, tako da su, kako ističu, i ovog puta bili podjednako sretni i uzbuđeni i kao prilikom građanskog vjenčanja.
Čestitajući „mladencima“, efendija Selimović je istakao da bračni parovi ovim činom potvrđuju da su muslimani i da su sljedbenici Muhammeda, a. s. Ovo je i prilika, istakao je efendija Selimović, da se u bračne zajednice unesu svježina, pozitivna energija, nova radost i ljubav, ali i da se pošalje poruka da šerijatsko vjenčanje ne predstavlja nikakav bauk.

(RTV Glas Drine/AVAZ)