FOTO Njemačka: Počela nastava na bosanskom jeziku za 25 djevojčica i dječaka

U Balingenu, gradu u njemačkoj pokrajini Baden-Wirtemberg, u okrugu Colernalb, u prostorijama IGB Balingen (Hölzlestrasse 6, 72336 Balingen-Engstlatt) održani su prvi časovi u bosanskoj dopunskoj školi koja je osnovana 17.12.2016. godine kao 47. po redu dopunska škola na bosanskom jeziku u SR Njemačkoj.


djeca

U dopunsku školu do sada je upisano 25 djevojčica i dječaka, nastavu izvodi bachelor razredne nastave Selma Šabić, a koordinator je Anela Nukić.

Dopunska škola BiH u Balingenu osnovana je na inicijativu rukovodstva i članova bošnjačkog džemata u Balingenu, u saradnji sa Savezom dopunskih škola Bosne i Hercegovine i Generalnim konzulatom BiH u Stuttgartu. Nastava u dopunskim školama BiH u SR Njemačkoj izvodi se po planu, programu i udžbeniku Ministarstva civilnih poslova BiH za djecu građana BiH u inostranstvu.

U ime Saveza i GK BiH u Stuttgartu svečanosti povodom početka izvođenja nastave prisustvovao je Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH, bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu.

djeca1

U svom obraćanju prisutnima Halilović je ukazao na posljedice ubrzane asimilacije mladih, posebno djece porijeklom iz BiH i drugih područja bivše Jugoslavije u strana društva koje neminovno vodi gubljenju identiteta tih naroda, posebno Bošnjaka iz BiH i Sandžaka i postepenom ali sigurnom slabljenju njihovih veza sa domovinom, zemljom porijekla, o čemu nadležni slabo ili skoro nikako ne vode računa.

„Biti dobro integrisani u strana društva, znati jezik zemlje u kojoj živimo kao i naši domaćini, biti dobre i primjerne komšije, kolege i prijatelji uslov je naše i perspektive naše djece ovdje, ali očuvanje maternjeg jezika, naše kulture, vjere, običaja i veza sa domovinom je naša moralna obaveza ukoliko želimo da sačuvamo identitet naroda kome pripadamo“, istakao je Halilović, uručivši nastavnici, domaćinima i djeci skromne poklone – knjige i novi broj Plime, magazina za bh. dijasporu.

Oslobođenje