Radončić: Svi SBB-ovi ministri osim Ismira Juske će podnijeti ostavke

Savez za bolju budućnost organizovao je danas konferenciju za medije na kojoj je rezimirao dešavanja u 2017. godini. Predsjednik stranke Fahrudin Radončić je kazao da će svi SBB-ovi ministri osim Ismira Juske podnijeti ostavke i da vjeruje da Denis Zvizdić do aprila naredne godine neće biti na čelu Vijeća ministara BiH.
“Ostavke će biti uručene. Imao sam sastanak s Draganom Čovićem koji me je informisao da nema ni naznake nove koalicione većine, već ako naši ministri izađu iz vlade, sekretari postaju ministri i imat ćemo sedam Bošnjaka, četiri Hrvata i jednog Srbina i sve odluke koje ta vlada donese će se moći srušiti. Ministar Jusko neće podnijeti ostavku, jer procjenjujem da Denis Zvizdić do sredine aprila neće biti premijer pa nema potrebe za tim”, rekao je Radončić.

Dodao je da Zvizdić zbog svoje nesposobnosti ne zaslužuje da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Mislite li da ne postoje snage koje će tražiti njegovu smjenu? To će se desiti”, kazao je Radončić.

Kazao je da je ovo bila godina laži i neodgovornosti, ističući da SBB nije ni opozicija, ni koalicija, nego korektivni faktor u vlasti i izrazio je očekivanje da će civilizacijska opcija SBB-a pobijediti na izborima, ističući da SDA s trenutnom situacijom u stranci to ne može očekivati.

“Neko je lagao, a znamo ko, žrtvama genocida vezano za tužbu protiv Srbije, druga laž je bila kada je neko obećavao da će otcijepiti RS, a to se nije i ne može se dogoditi. Nakon Katalonije je svakome jasno kako će prolaziti separatisti. Treća laž je ispunjavanje Upitnika, a to se fakturiše Denisu Zvizdiću, jer Upitnik nije ispunjen. Godina laži zasniva se i na obećanju značajnih projekata i velikih infrastukturnih radova, a od toga nije bilo ništa. SDA-ovi premijeri nisu počeli ni prvu transverzalu, niti Sarajevo ima dovoljne količine vode”, kazao je Radončić.

Istakao je da su Bakir Izetbegović i Milorad Dodik vodili ratove sami protiv svih, a zahvaljujući tome RS je doživjela samoizolaciju, dok je bošnjačka politika, tvrdi, ozbiljno obesmišljena i reducirana na sukob sama protiv svih.

“Sukoba je bilo previše, prvo unutar SDA pa unutar koalicije, pa u odnosu SDA-SDP, zatim SDA-HDZ te sukobi sa susjedima u regiji. Prošla godina je predstavljala i obesmišljavanje građanske kontrole. Obilježio ju je nezavršeni Upitnik, prvi smo u Evropi po nezaposlenoti i siromaštvu, ispis iz državljanstva dovoljno govori gdje se nalazimo. Obilježio ju je i raspad koalicije SDA i SBB-a, znate šta mi se dešavalo, nisam htio unositi nemir u Federaciju, koalicija je i pored toga bila stabilna. Sa SDA imamo problem strateškog tipa, oni ne razumiju šta je koalicioni odnos, misle da pripadnost koaliciji znači biti privezak za politiku gdje vas niko ne konsultuje, ne pita i ne dogovara”, rekao je Radončić.

Istakao je da SBB nije opozicija, nego korektivni faktor u vlasti i da niko nema pravo da ga naziva kočničarem. Osvrčući se na Zakon o akcizama, tvrdi da građane ne trebaju plašiti velike cestarine, jer ne postoji razlog za poskupljenje te da neće doći ni do poskupljenje plina.

“Čuvali smo ideju ekonomskog patriotizma iznad jeftinog nacionalizma. Iduća godina je godina raspleta, nema podjele države, nema tri entiteta, jer imamo snagu da zajedno s drugim političkim probosanskim subjektima to zaustavimo. BiH će se dijeliti na put autokratije i prozapadnog kretanja kojem nema alternative. Siguran sam da će naša civilizacijska opcija pobijediti na izborima. SDA s ovakvim stanjem ne može pobijediti”, zaključio je Radončić.Klix

Back to top button