Plenković: U Strategiji EU posebnu pažnju posvetiti BIH

Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je govor o budućnosti Evrope i raspravljao sa zastupnicima na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu.
Premijer je u govoru istaknuo karakter Evropske unije kao mirovnog projekta usmjerenog na pomirenje i dobrosusjedske odnose te progovorio o reformama koje hrvatska vlada poduzima kako bi se poboljšao život građana.

Govorio je i o prometnoj povezanosti i Pelješkom mostu.

“Za održivo europsko gospodarstvo značajnu ulogu ima i prometna povezanost, kako svih dijelova Europske unije, tako i s našim susjedstvom. Stratešku prometnu važnost ima projekt izgradnje Pelješkog mosta, kojim se povezuje Dubrovnik s ostatkom Hrvatske i Europske unije. On kao i drugi vidljivi projekti financirani novcem Europske unije najbolje približavaju Europsku uniju građanima, stoga radimo na daljnjem poboljšanju apsorpcije europskih fondova.”

Dio o proširenju EU prenosimo u cijelosti.

“Hrvatska je dokaz transformativne snage koju u sebi nosi perspektiva članstva u Europskoj uniji, ali i dokaz da je ona mirovni projekt koji snažno pridonosi pomirenju i izgradnji povjerenja.

Upravo tu privlačnu snagu trebamo iskoristiti kako bismo svoje okruženje učinili boljim i otpornijim, a time i sebe jačim, sigurnijim i prosperitetnijim.

Europska unija je i dalje zajednica kojoj se mnogi žele pridružiti.

I to ne samo države jugoistočne Europe i Turska, nego i šireg susjedstva.

Obećanja kandidatima i potencijalnim kandidatima trebamo ispuniti, jednako kao što te države trebaju ispuniti zadane uvjete i kriterije, te provesti potrebne reforme, uvijek uz vrednovanje individualnih postignuća.

Poštovane dame i gospodo,

Drago mi je da Europska komisija upravo danas predstavlja svoju novu strategiju proširenja za Zapadni Balkan.

U toj strategiji posebnu pažnju valja posvetiti Bosni i Hercegovini koja, isto tako kao i Hrvatska, iza sebe ima težak put.

Radi se o državi specifičnog unutarnjeg uređenja sastavljenoj od tri konstitutivna naroda – Hrvata, Bošnjaka i Srba – u kojoj njihova puna ravnopravnost, zajedno s drugima, treba biti temelj budućnosti.

Samo čvrsto usidrena u europske vrijednosti Bosna i Hercegovina može jamčiti svojim građanima sigurnu i stabilnu budućnost.

To želi značajan dio njezinih građana.

I to na temelju pravičnog izbornog zakonodavstva.

U našem europskom susjedstvu – u istočnom i južnom dijelu Europe – stojimo pred velikim sigurnosnim i političkim izazovima.

Zato je strateški interes svih država članica svojim susjedima pomoći u učvršćivanju i izgradnji sustava koji je prosperitetan, mirotvoran, stabilan i prije svega demokratski.

To je naš ulog u zaštitu i sigurnost europskih građana”, kazao je Plenković.

(Vijesti.ba)

Back to top button