A UČILI SU NAS DRUGAČIJE: Evo zašto nije dobro piti vodu koja je preko noći odstajala u čaši…

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona te se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode, zbog čega voda mijenja okus.

Učili su nas da je ujutro dobro natašte popiti običnu vodu koja je preko noći odstajala u čaši, dakle ne piti onu direktno iz pipe. No, jeste li primijetili da ta odstajala voda ima čudan okus? Znači li to da se voda možda pokvarila ili je u pitanju nešto drugo?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine, zbog čega je mikrobima lakše zagaditi je. Za čudan okus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

Naime, kako je voda bila izložena zraku, upila je nešto ugljičnog dioksida i djelić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na zraku mijenja svoj hemijski sastav, donosi Discovery News.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona te se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode, zbog čega ona mijenja okus.

Vrijedi li ostaviti vodu da odstoji preko noći u čaši nećete shvatiti olako i kada vas podsjetimo da je voda bila izložena bakterijama te da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine.

To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj razmislit ćemo dvaput hoćemo li je popiti.

izvor: (SB/Zadovoljna)

Loading...