Liječenje pčelinjim otrovom u BiH (VIDEO)

Znamo da su pčelinji proizvod izuzetno zdravi za čovjeka. Med, propolis, matična mliječ ili vosak izvor su zdravlja. Međutim, i pčelinji otrov je izuzetno zdrav. Pod kontrolom apiterapeuta uz saradnju ljekara, pčelinji otrov može biti od izuzetne koristi za čovjekovo zdravlje.

“Što se tiče liječenja pčelinjim ubodom, i inače pčelinjim proizvodima to je staro hiljadama godina. Liječenjem pčelinjim ubodom najčešće se primjenjuje za bolne sindrome, reumu, išijas, neuropatije, polijatritise…”, kaže Stanko Buha, specijalista anesteziolog, i dodaje:

“Zasniva se na oslobađanju aktivne supstance histamina koja onda djeluje na otok i na zagrijavanje tkiva, nekad napravi štetu, ako pčela ubode na lošem mjestu blizu disajnih puteva, oko ili blizu krvnog suda, pa otok začepi neki od tih sistema, a u ovom slučaju mislim da koristi i zasniva se na principu oslobađanja toplote, kao i dobar dio masti koji se primjenjuje lokalno”, kaže Buha.

Ubod pčele oslobađa aktivnu supstancu histamin koja povećava propusnost kapilara za leukocite i druge protine, kako bi s emogli uključiti u borbu protiv stranih tjela.

“Pčelinji otrov u sebi ima 80 do 100 raznih sastojaka, osnov je što je on analgetik, na žalost pčelica umire, međutim ipak je to pomoć jednom čovjeku i bolje da primi ovu dozu otrova, koja s ekoristi kao serum, nego da koristi injekcije koje i nisu baš dobre jer ostavljaju loše tragove i na naš organizam i na nas kao ljude”, kaže Milan Kukavica, pčelar i apitetapeut.

(Fokus)

Back to top button