Na KCUS-u prvi put urađena operacija na srcu bez otvaranja grudnog koša

Zahvaljujući menadžmentu KCUS-a jučer je prvi put na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju urađena hibridna koronarna revaskularizacija. To je operacija na srcu bez otvaranja grudnog koša.

Ovu operaciju je radio multidisciplinarni tim u kojem je učestvovao kardiohirurg i interventni kardiolog.

– Zahvat je urađen u hibridnoj sali. Prednost ove procedure je da se skraćuje boravak pacijenta u bolnici. Pacijent ima optimalnu revaskularizaciju. Ovaj zahvat podrazumijeva samo otvaranje međurebarnog prostora u dužini od četiri centimetra. Na kucajućem srcu smo završili anastomozu, nakon toga smo na druge krvne sudove stavili stentove. Na taj način smo napravili najoptimalniju revaskularizaciju srca. Otpust pacijenta predviđen je za dva dana – rekao je doc. dr. Nermir Granov, šef Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS.

Doc. dr. Granov pojasnio je da je zbog ovakvih operacija i napravljena hibridna sala i da se ova procedura ne radi nigdje u regionu, nego samo u svjetskim medicinskim centrima.

– Naš cilj je da ovakve procedure radimo stalno u KCUS. Benefit je mnogostruk jer se pacijent vrlo brzo oporavlja i vraća svakodnevnim aktivnostima. U fazi smo nabavke dodatnih aparata i instrumenata, jer je naša namjera da radimo minimalno invazivnu hirurgiju – naglasio je doc. dr. Granov i dodao da se danas radi i ugradnja device-a za resinhronizacijsku terapiju srca (CRT).

Koncept hibridne koronarne revaskularizacije je 2011. godine predstavljen od strane American Heart Association i American College of Cardiology kao napredna i savremena operativna tehnika, koja poboljšava rezultate u liječenju ishemijske bolesti srca.

Nakon više metaanaliza otkriveno je da nova generacija stentova ima vijek trajanja koji je približan venskim graftovima. Stoga je kreirana nova tehnika koja podrazumijeva istovremeni angažman kardiohirurga i interventnog kardiologa. Kod ove operativne tehnike se nadopunjavaju prednosti kardiohiruške revaskularizacije i invazivnog kardiološkog tretmana.

Prema Stanford healthcare grupi, hibridna koronarna revaskularizacija je tehnika rezervisana za ekspertne centre koji imaju educirane timove za minimalno-invazivne kardiohirurške operacije i odličan invazivno kardiološki tim. American College of Cardiology je 09. maja 2018. godine objavio petogodišnju studiju hibridne revaskularizacije sa obećavajućim pokazateljima kada su u pitanju dugogodišnji operativni rezultati.

Kako je istakao doc. dr. Muhamed Spužić, menadžment KCUS-a je omogućio da se poboljša komunikacija i saradnja kardiohirurga i invazivnih kardiologa.

– Kao rezultat imamo uvođenje najsavremenih metoda liječenja u kojima kardiohirurzi rame uz rame sa invazivnim kardiolozima u okruženju hibridne operacione sale izvode operacije – istakao je doc. dr. Spužić.

Izvor: Faktor

Back to top button