PDA ima kandidate za sve nivoe vlasti, osim za Predsjedništvo BIH

Pokret demokratske akcije (PDA) predao je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH prijavu za predstojeće opšte izbore u našoj državi, potvrdila je za Vijesti.ba članica Kantonalnog odbora PDA Tuzlanskog kantona Elzina Pirić.
PDA će imati kandidate na svim listama, osim kandidata za člana Predsjedništva BiH.

“Predali smo potpise za sve nivoe vlasti, od Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Parlamenta FBiH, Narodne skupštine RS, do kantonalnih nivoa. Dakle, nećemo se zadržati samo u TK, nego smo formirani i u ZDK, zatim u Krajini, Prijedoru, Posušju, Zvornik, Vlasenica, Bratunac. Mi smo stranka koja se širi i imaćemo kandidate na listama za sve nivoe vlasti osim za Predsjedništvo BiH”, istakla je Pirić.

Na pitanje da li će PDA eventualno podržati kandidata neke druge političke partije za člana Predsjedništva BiH, ona je kazala da će ova stranka podržati kandidata sa kojim napravi pretkoalicioni sporazum, odnosno “sa onima kojima bude cilj očuvanje BiH kao cjelovite države”.

Pirić, ipak, nije željela precizirati o kojim kandidatima i strankama je konkretno riječ.

U razgovoru za Vijesti.ba, osvrnula se i na nedavni trijumf načelnika Lukavca Edina Delića, koji je zahvaljujući glasovima građana na referendumu ostao na čelu ove opštine, iako su njegov opoziv pokrenulo 16 vijećnika okupljenih oko SDA i SBiH.

PDA je podržala načelnika Lukavca, jer, kako navodi, opravdanih razloga za njegovu smjenu nije bilo.

“Naše članstvo i biračko tijelo smatralo je da načelnik treba da ostane, a rukovodstvo stranke donijelo je takvu odluku. Pokazali smo realnu snagu. Kada se uporede rezultati načelnika Delića i rezultati vijećnika, odnosno stranaka, na prethodnim lokalnim izborima, pokazalo se da je više od pola glasova SDA sada na strani načelnika Delića, odnosno na strani PDA. Mi ćemo kazati da su to naši glasovi. To je pobjeda lokal-patriotizma”, poručila je Pirić.

N.Ć.

(Vijesti.ba)

Back to top button