Imamović: SDP zastupa Nikšić, a ne Bijedić – nema koaliranja sa SDA i PDA

Lijevi građanski blok u kojem se nalaze Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta i Naša stranka formiran je u petak u Tuzli.
Poziv za formiranje vlasti upućen je Stranci za BiH i Savezu za bolju budućnost. Iako iz kantonalnog odbora SDP-a ostavljau mogućnost razgovora i sa SDA i PDA, gradonačenik Tuzle Jasmin Imamović je izričit – nema koaliranja sa ove dvije stranke.

U slučaju da SDP okupi koaliciju lijevo orijentisanih stranaka i dvije stranke centra, SBB i SBiH, imao bi većinu od 19 ruku u Skupštini, što je dovoljno za formiranje vlasti.

Enver Bijedić, predsjednik KO SDP Tuzla, ipak ostavlja mogućnost razgovora i sa SDA i PDA.

“Mi ćemo razgovarati i sa SDA i PDA. Na kraju krajeva, svi se ratovi završavaju pregovorima i razgovorima. Mi kao pobjednička partija imamo obavezu razgovarati sa svima”, kaže Bijedić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ovu izjavu Envera Bijedića smatra nepotrebno izrečenom. Tvrdi da Bijedić ne može govoriti u ime SDP BiH, niti u ime Tuzle.

“SDP BIH zastupa Nermin Nikšić i on je svoje rekao jučer, a ne Enver Bijedić. Gradski odbor predstavlja Slađan Ilić, a ne Enver Bijedić. Građane Tuzle predstavljam ja, a ne Enver Bijedić. A mi smo podržavamo formiranje vlasti u kantonu bez SDA i PDA”, naglašava Imamović.

On dodaje da je za SDP politički mudrije i pametnije biti u opoziciji nego koalirati sa nacionalnim strankama, posebno zbog toga što je princip SDA da stranku sa kojom koalira u četiri godine mandata oni i unište.

Poznavaoci političkih prilika u TK smatraju da će na kraju SDP i biti opozicija.

“Prije bih tipovao na koaliciju između PDA i SDA uz eventualno jednu od stranaka koje su sa njima već sarađivale. Moramo imati u vidu da je SBB imao prijeizbornu saradnju sa PDA”, smatra profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli Mirza Mehmedović.

SDP je krenuo sa prvom rundom pregovora, naredne sedmice razgovarat će i sa SBB i SBIH.

SDA za sada ne razgovara ni sa kim, pozvali su jedino SDP da prave široku koaliciju, koja će moći opravdati obećanja data u predizbornoj kampanji.

(Vijesti.ba)

Back to top button