Državnički odgovor Šefika Džaferovića Miloradu Dodiku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je već u prvoj sedmici mandata naučio da predsjedavanje jednim entitetom nije isto što i predsjedavanje državom BiH. Odmah nakon skandaloznog obraćanja javnosti, dobio je prvu državničku lekciju, dovoljnu da shvati da u Predsjedništvu BiH neće moći raditi ono što je radio u Palati predsjednika RS-a.
Na prvoj vanrednoj konferenciji za medije se obratio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je na direktan, jasan, dostojanstven, ali prije svega državnički način, objasnio Dodiku da sa državom BiH nema poigravanja i da na samovolju, onu na koju je navikao predsjedavajući jednim bh. entitetom, može zaboraviti.

Ono što je najvažnije jeste da je Dodik odgovor na skandal koji je izazvao postavljanjem entitetske zastave, ali i destruktivnim porukama iz Istočnog Sarajeva, dobio upravo iz Predsjedništva BiH, od čovjeka koji je, baš kao i on, glasovima građana dobio legitimitet da štiti Ustav BiH, njene zakone i propise te čovjek koji, pokazao je danas pred očima cijele BiH, zna kako ih zaštititi.

Ne odnosi se to samo na verbalni istup tokom konferencije za medije, već i na promptnu reakciju u vidu poduzetih preciznih koraka s ciljem sankcioniranja Dodikovog protuzakonitog djelovanja. Institucije BiH nadležne za sprovođenje zakona sigurno ne mogu ostati nijeme na pravovremenu i adekvatnu reakciju člana Predsjedništva BiH i eventualna sankcija, neovisno o njenoj težini, bit će i više nego jasna poruka Dodiku i dodicima te lekcija za buduće ponašanje.

U tom je kontekstu bitan i zajednički istup Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji su zajedničkim saopćenjem, možda „na prvu“ benignim u kontekstu konkretne zaštite državnih interesa, pokazali da su, kada su ti interesi u pitanju, spremni sinhronizirano djelovati.

Zastava entiteta RS, koja je u petak ostavljena kraj Dodikovog kabineta, uklonjena je upravo na zahtjev Džaferovićevog kabineta. Na prvu pomisao, taj bi se potez također mogao okarakterizirati kao benigan, ali je njegova težina u poruci koja je njime poslana donedavnom predsjedniku entiteta RS, a to je da u zgradi Predsjedništva BiH nije niti će ikada biti jedini šef i neko ko može kršiti zakone, kakav je to slučaj bio u Palati predsjednika u Banjoj Luci.

Iako pokušava javnosti predočiti da drži sve konce u svojim rukama, Dodik je posljednjim potezom, odnosno pismom koje je poslao predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, pokazao da, u suštini, ne zna šta radi i srlja u vlastitu propast, kako političku, tako i ljudsku. Osim što njegovo pismo kao odgovor na Trumpovu čestitku predstavlja prvorazredni diplomatski skandal, na šta ga je Džaferović upozorio, Dodik je tim potezom u vazduh bacio sve milione koje je u posljednjim godinama potrošio lobirajući za svoje interese u Washingtonu. Istovremeno je i sama Trumpova čestitka povodom Dana državnosti BiH jasan indikator odnosa SAD-a prema BiH kao državi, ali i prema unutarnjim političkim snagama u našoj zemlji.

Skandalozni i uvredljivi odgovor predsjedniku SAD-a, te bahato kršenje Zakona o zastavi BiH, još jednom su potvrdili ispravnost uvrštavanja Dodika na američku crnu listu, na koju je, između ostalog, stavljen upravo zbog kršenja vladavine zakona.

Šefik Džaferović je u petak, barem u očima svih bosanskohercegovačkih patriota, položio svoj prvi ispit odgovornosti koju nosi pozicija na koju je izabran, a Predsjedništvo BiH, uprkos novim pokušajima destruktivnih sila, ovaj put personificiranih u liku Milorada Dodika, definitivno ostaje bastion državnosti BiH.

(Bportal)

Back to top button