Poslodavci: Šta tjera radno sposobno stanovništvo iz BiH

Istaknuto je da poslodavci u okvirima svojih mogućnosti nastoje povećati plaće uposlenicima

FOTO: ILUSTRACIJA
Upravni odbor Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, na današnjoj sjednici, zaključio je da je politička nestabilnost najveći uzrok masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva iz BiH.

UO Udruženja poslodavaca KS poziva odgovorne iz političkih partija, koji učestvuju ili bi trebali učestvovati u radu izvršnih i zakonodavnih organa vlasti na svim nivoima da hitno završe proces formiranja vlasti na svim nivoima i zajednički počnu raditi na stvaranju boljeg političkog i privrednog ambijenta čime bi se stvorili uvjeti za zadržavanje radno-sposobnog stanovništva u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovaj zaključak donosen je na osnovu Informacije sa tematske sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo “Odliv radno sposobnog stanovništva – uzroci i posljedice”.

Istaknuto je da poslodavci u okvirima svojih mogućnosti nastoje povećati plaće uposlenicima i osigurati povoljnije uvjete za rad kako bi zadržali radno sposobne i kvalificirane kadrove. No, kvalificirani i stručni kadrovi odlaze, nerijetko sa cijelim porodicama, bez obzira na plaću i uvjete rada. Kao razlog najčešće navode da oni ne žele više živjeti i raditi u uslovima političke nestabilnosti i pravne nesigurnosti, te da ne žele u takvim uslovima odgajati svoju djecu.

-Za političku i socijalnu stabilnost neophodna je intervencija izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u smislu dogovora, izrade strategija i jačanja pravne države. Kao poslodavci tražimo da se u parlamentarnu proceduru upute zakoni koje je Udruženje poslodavaca FBiH formuliralo kroz ‘Inicijativu 20+5+6’. Najveći broj zakonskih prijedloga definira pitanja rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta. To se naročito odnosi na smanjenje poreza i doprinosa, a kao odgovorni poslodavci spremni smo nasatviti povećanje plaća uključujući i sredstva koja bi se oslobodila kroz smanjenje doprinosa, kao i sva druga poreska smanjenja koja bi bila usmjerena na povećanje plaća i poboljšanje položaja naših uposlenika – saopćio je UO UPKS.

Izvor:
Faktor

Back to top button