SAMO NAM JE JOŠ OVO TREBALO Koronavirus bukvalno na pragu BiH: I u Hrvatskoj i Srbiji su danas zabilježeni prvi slučajevi!

Koronavirus je danas zabilježen u dvije države koje graniče sa BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

U međuvremenu, u Italiji je stanje sve gore.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je danas da je dvoje državljana Srbije koji se nalaze na kruzeru “Diamond Princess” pozitivno na virus korona.

“Iz Ministarstva vanjskih poslova Japana danas su nas obavijestili da je dvoje od preostalih 11 državljana Srbije, članova posade na brodu ‘Diamond Princess’ testirano i da su pozitivni na virus korona”, kazao je Dačić.

On je istakao da Ministarstvo vanjskih poslova Srbije radi na tome da dobije informaciju kada će biti iskrcani i u koju bolnicu će biti smješteni, saopšteno je iz ovog ministarstva.

“Ambasada Srbije u Japanu je u stalnom kontaktu sa njima, svi naši državljani na ovom brodu imaju brojeve telefona naše ambasade u Japanu, kao i broj mobilnog telefona koje mogu da pozovu 24 sata”, rekao je Dačić.

On je dodao da je srbijanskim državljanima ukazano da je, ukoliko budu smješteni u bolnicu, potrebno da traže da kontaktiraju ambasadu.

“Posljednja grupa putnika koji su pozitivni na virus smeštena je u novootvorenu bolnicu oko 300 kilometara udaljenu od Tokija, u blizini Nagoje, gdje postoji internet veza, tako da postoji mogućnost da i dvoje naših državljana bude smješteno u tu bolnicu, ukoliko bude kapaciteta”, rekao je Dačić.

Potvrđen je i jedan slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

Riječ je o mlađem čovjeku, nalazi se u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, potvrdio je premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon sjednice stožera za koronavirus.

Podsjećamo, devet pacijenata primljeno je jučer u riječku bolnicu, a šest testova bilo negativno, a sedam sumnjivih slučajeva koji su se testirali preko noći također je negativno na koronavirus.

Sedam ljudi je umrlo, a više od 200 je zaraženo u kontinentalnoj Italiji tokom vikenda i početkom sedmice.

Virus se i dalje širi Kinom.

U FBiH se u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a po Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH, s ciljem ranog otkrivanja potencijalnih slučajeva COVID-19, kako bi se kroz kontrolu osoba s kojima su bili u kontaktu poduzimale mjere za dalje sprječavanje širenja virusa.

To podrazumijeva „ulazni screening“ za putnike koji dolaze sa područja Kine u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke i broj telefona koji trebaju kontaktirati u slučaju pojave simptoma bolesti. Strani i bh. državljani sa stalnim ili privremenim boravkom u Federaciji BiH, a koji se vraćaju s područja Kine, se u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima stavljaju pod zdravstveni nadzor (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana). U februaru je na području FBiH 26 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor, a obzirom da je za pojedine istekao inkubacijski period, trenutno je 10 osoba pod zdravstvenim nadzorom.

Odlukom Kriznog štaba FMZ od danas se iste mjere na granici, kao i unutar FBiH odnose i na putnike s područja Italije, Južne Koreje i Irana.

Pozivamo sve bh. i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, a koji su se unazad sedam dana vratili u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana da se putem telefona, bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne, jave svom nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji. U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) trebaju telefonom odmah obavijestiti kantonalni zavod za javno zdravstvo ili hitnu pomoć.

Krizni štab FMZ u cilju sigurnosti učenika i nastavnika preporučuje otkazivanje ekskurzija i organiziranih školskih putovanja u Italiju.

Također, svim građanima se preporučuje izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran.

Želimo istaknuti da je za adekvatan odgovor na pojavu novog koronavirusa u našoj zemlji potrebna maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno.

Bhdijaspora

Back to top button