Sjećanje na 65 ubijenih civila Glogove

Žrtve su zakopane u masovnu grobnicu blizu džamije iz koje je ekshumirano i identificirano 40 tijela, dok se za ostalima još traga

Položeno cvijeće

FOTO: AVAZ

U Mjesnoj zajednici Glogova kod Bratunca danas je obilježena 28. godišnjica zločina nad 65 civila ovog mjesta, koji se dogodio po naređenju Miroslava Deronjića, tadašnjeg predsjednika takozvanog srpskog kriznog štaba općine Bratunac.

Naoružane srpske snage, potpomognte vojskom JNA i paravojnim jedinicama iz Srbije, opkolili su selo, zarobili i likvidirali civile, među kojima je bilo žena i djece. Žrtve su zakopane u masovnu grobnicu blizu džamije iz koje je ekshumirano i identificirano 40 tijela, dok se za ostalima još traga.


Odata počast ubijenima – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Odata počast ubijenima
FOTO: AVAZ
Ubijanje je izvršeno u tri faze. Najprije ispred kuća, onda su odvodili i strijeljali ih u centru sela, a još 25 civila ubijeno je iza mjesne džamije, koja je nakon toga srušena.

Za zločine u Glogovoj u Hagu je osuđen na deset godina zatvora samo Miroslav Deronjić, dok ostali zločinci slobodno žive u Bratuncu i obnašaju visoke policijske i druge funkcije.

Glogova je prije rata imala 1.900 stanovnika i više od 700 kuća. Danas je ovdje 200 obnovljenih kuća i 700 povratnika, koji, kako kažu, još žive u strahu, jer su zločinci na slobodi.

S. Smajlović / Avaz.ba

Back to top button