Pomoć građanima i najpogođenijem sektoru: Šta su turistički vaučeri i koji je njihov efekat

Brojne zamlje u regionu, kao i bh. entitet Republika Srpska, već su krenuli u proces pomoći svojim turističkim radnicima, ali i građanima, kroz program vaučera za godišnje odmore. O sličnoj mjeri razmišlja i Federacija BiH, a efekat ove mjere, kažu eksperti je multiplikativan.Profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Almir Peštek za Klix.ba kaže kako vaučeri nisu nova ideja u turizmu, u Mađarskoj već godinama postoji Szep kartica koja je ostvarila dobre rezultate u povećanju broja domaćih putovanja i turističke potrošnje.

“Vaučeri su jedna od mjera koja se mogu koristiti kao pomoć u turističkom sektoru u cilju povećanja turističke potrošnje, ali također i stimulaciju potrošnje i u drugim sektorima koji su povezani s turzimom i putovanjima. Podržavam tu ideju”, izjavio je on.
Program vaučera u turizmu od otprilike 50 eura godinama se implementira i u Srbiji gdje je polučio određene rezultate, pokrivao je oko hiljadu i po ugostiteljskih objekata te društvene grupe kao što su penzioneri, nezaposleni i oni s nižim primanjima. Srbija u vrijeme pandemije samo povećava sredstva u projektu koji je od ranije aktivan.

“Mađarska Szep kartica je jedan vid vaučera, a uključuje isplatu sredstava kao što je kod nas regres i oporezuje se po mnogo nižoj poreznoj stopi, što je atraktivno za poslodavce, a dobro je prihvaćeno i od građana”, kazao je Peštek dodavajući kako baučer od 150 eura planira i Sjeverna Makedonija.

Peštek naglašava kako su u kriznim situacijama prioriteti očuvanje likvidnosti sistema kroz očuvanje nivoa potrošnje, u ovom slučaju turističke, te da se spriječi usporavanje privrednih aktivnosti.

“Turizam nije samo smještaj i prehrana, to je čitav integrisani sistem koji za sebe veže čitav niz drugih industrija. Ubacivanje novca u sistem faktički znači multiplikaciju tog novca i potrošnju i drugim sektorima, njegov efekat je multiplikativan. Kako će se dio novca vratiti kroz porez u budžet s vaučerima se nikako ne može izgubiti”, pojašnjava Peštek.

Vaučeri obično nisu dovoljni za pomoć najpogođenijoj grani, što je turizam, potreban je čitav set mjera, ali je dobro da se pokreću aktivnosti, smatra profesor.

O nekom vidu pomoći turizmu razmišlja i Vijeće ministara Bosne Hercegovine, kazala je ranije za Klix.ba ministrica Bisera Turković, navodeći kako za to ne manjka političke volje i spremnosti, samo treba sagledati konkretne kapacitete na nivou BiH.

Ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić kazala je kako će vaučer u iznosu od 100 КM korisnik moći jednom u toku 2020. godine koristiti za plaćanje usluge smještaja u ugostiteljskom objektu za smještaj van mjesta njegovog prebivališta, a sredstva će biti osigurana iz Кompenzacionog fonda Republike Srpske.

Kao je ranije najavljeno ova mjera počet će se primjenjivati od 15. juna, kako je kazala predsjednica RS-a Željka Cvijanović u prvoj fazi će biti emitovano 20.000 vaučera, nakon toga dva puta po 15.000, a ako interesovanje bude veliko nakon toga će ići u dodatno emitovanje.

“Za boravak tri večeri moći će biti korišten jedan vaučer, a za boravak četiri i više večeri dva vaučera po smještajnoj jedinici”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.
Klix

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f