MOGLI BISTE OSTATI NA GRANICI ZBOG OVIH PROBLEMA SA PASOŠEM

Krenuli ste na put u drugu zemlju, provjerili dokumentaciju, pasoš vam važi, a ipak se desi da vas vrate sa aerodroma ili granice jer vam pasoš nije validan?
Kako vam se ovo ne bi desilo, savjetujemo koje podatke treba da provjerite prije puta u inostranstvo i na šta posebno treba da obratite pažnju, kada su u pitanju putne isprave.

Mnoge države, uključujući skoro sve članice Evropske unije, imaju pravilo da ne puštaju strane državljane ukoliko im pasoš ističe za manje od 90 dana od njihovog ulaska u zemlju.

Dakle, ukoliko, na primjer, idete na desetodnevno ljetovanje u avgustu u Grčku ili Španiju, a pasoš vam, recimo, ističe tek u oktobru, to znači da vas neće pustiti u zemlju.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako biste izbjegli neprijatnosti zbog putnih isprava.

-Prije nego rezervirate let ili smještaj, pored datuma važenja vašeg pasoša, provjerite zahtjeve zemlje u koju idete kada su u pitanju putne isprave. Najčešće se radi o pomenutih 90 dana. Također, informacije o tome uvijek možete da pronađete na sajtu Ministarstva vanjskih poslova.

Zapamtite da se pasoš za djecu mlađu od tri godine izdaje sa rokom važenja od tri godine, djeci između tri i 14 godina sa rokom važenja od pet godina, a djeci starijoj od 14 sa rokom od deset godina.

Nemojte da čekate da se približi godinu dana do isteka pasoša jer vađenje novih isprava u posljednjem trenutku, pogotovo kada se radi o neplaniranim putovanjima, može da bude prilično frustrirajuće.

SvjetloDunjaluka

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f