Tegeltija više nije predsjednik VSTV-a, predao ostavku na ovu poziciju

Razlog za prekid jučerašnje sjednice je što je jednom članu VSTV BiH pozlilo

Tegeltija: Ponudio ostavku, ali ko da rukovodi VSTV-om

FOTO: M. AŠ.

Danas se održava nastavak sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) koja je jučer prekinuta nakon višesatne rasprave.

11.35

Vijeće će nakon pauze izabrati osobu koja će privremeno rukovoditi VSTV-om.

11.23

Članovi VSTV-a izglasali su zaključak kojem se traži da Milan Tegeltija danas preda pismenu ostavku i da Vijeće imenuje osobu koja ga mijenja da izbora novog člana.

Pozvan je Tegeltija da mu se saopći ova odluka a on ju je nakon toga podnio Pravnoj službi.

Vijeće će danas nakon što ostavka bude protokilisana izabrati člana VSTV-a koji će privremeno rukovoditi ovom institucijom.

11.10

Sanela Butigan rekla je da smatra neprimjerenim da se vraćaju na nešto što su jučer tri sata raspravljali.

Goran Nezirović smatra da kada Tegeltija preda ostavku potrebno je vidjeti šta dalje, ko će rukovoditi VSTV-om. Misli da je potrebno dobro razmotriti ove zaključke jer svaki s sobom nosi još dva.

11.03

Član VSTV-a Slavo Lakić kazao je da Tegeltija mora reći kada podnosi ostavku kako se ne bi ušlo glasanjem za ove zaključke u nejasnu situaciju i pravne nedoumice.

Berina Alihodžić je naglasila da treba vidjeti kada će Tegeltija podnijeti ostavku i po njoj to bi trebalo danas da se završi.

11.00

Jedan od zaključaka je da Tegeltija podnese pismenu ostavku te da se krene u izbor upražnjeg mjesta za člana VSTV-a.

Zatraženo je da podnese ostavku i zakaže novu sjednicu kako bi se pozvao predsjednik Vrhovnog suda RS da raspiše izbor sudija iz ovog entiteta kako bi se imenovao novi član.

10.50

VSTV traži da Tegeltija danas preda pismenu ostavku i da se pristupi izboru novog Predsjedništva. Ovo je jedan od tri zaključka o kojem se trenutno raspravlja.

10.36

Sa skoro dva sata zakašnjenja počela je sjednica VSTV-a. Na sjednici od ukupno 15 članova prisustvuje ukupno 13 članova. Na sjednici ne prisustvuju Milan Tegeltija i Dragomir Vukoje.

Pitanje je hoće li danas biti imenovano novo rukovodstvo VSTV-a.

8.50

Za danas je zakazan nastavak sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) koja je jučer prekinuta nakon višesatne rasprave. Razlog za prekid sjednice je što je jednom članu VSTV BiH pozlilo.

S obzirom na to da je ponuđena ostavka Milana Tegeltije, koja nije poslana na protokol,otvorila brojna pitanja u tehničkom i formalnom pogledu, članovi VSTV-a su prethodno iznijeli vlastite stavove u vezi s procedurama koje slijede, a koje se tiču izbora novih članova i rukovodstva ovog regulatornog tijela, u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom.

Između ostalog, na sjednici su razmatrana pitanja o načinu zakazivanja sjednica, nakon ostavke predsjednika, te o tome ko bi uime VSTV-a mogao biti potpisnik i istupati prema drugim institucijama/trećim osobama.

Tegeltija je u svom obraćanju jučer kazao da je svjestan izgovorenih riječi, te je zatražio da ostavku podnesu i članovi VSTV Goran Nezirović, Selim Karamehić, Berina Alihodžić i Slavo Lakić.

Kazao je da je ova institucija kompromitirana. Pitanje danas, hoće li biti izabrano novo rukovodstvo, tačnije v.d predsjednik, što nije utemeljeno zakonom. Naime, ostavkom Tegeltija, mandat prestaje i njegovim zamjenicima.

AVAZ.BA