Bratunac: Od danas pa do daljnjeg zabranjena muzika u zatvorenom ali i na otvorenim površinama

Načelnik Općine Bratunac Srđan Rankić današnjom je naredbom zabranio izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima na području ove općine, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

Kako stoji u obrazloženju ove naredbe, zabrana se donosi zbog nepoštovanja dozvoljene “čujnosti”, a sve u cilju zaštite “životne sredine”.
“Zbog nepoštovanja dozvoljene čujnosti, odnosno nivoa buke, u skladu sa propisima iz oblasti zaštite životne sredine zabranjuje se izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima (u zatvorenom i otvorenom prostoru) na području općine Bratunac, do daljenjeg. Naredba stupa na snagu danom donošenja”, stoji u obrazloženju naredbe.

Zanimljivo je da je Krizni štab RS-a odlukom od 21. juna omogućio organizaciju i izvođenje muzike uživo i u zatvorenim dijelovima ugostiteljskog objekta, a muzika na otvorenom u ovom entitetu dozvoljena je od 1. marta.

Simptomatično je da jedna općina unutar entiteta RS zabranjuje muziku uz, u najmanju ruku, neuvjerljivo obrazloženje i to baš u periodu kada se održava komemoracija i dženaza žrtvama srebreničkog genocida. Da li je lokalnim vlastima “proradila” savjest pa ne žele orgijanje uz neprimjerenu muziku u periodu kada srebreničke majke ukopavaju kosti svojih najmilijih? Malo je vjerovatno.

Ono što je, ipak, vjerovatnije je da lokalne vlasti, na čelu sa načelnikom Rankićem, sigurno ne mogu podnijeti pritisak međunarodne zajednice na ovaj dan pa su spremni “upakovati” ovu odluku, koja je davno trebala biti donesena, u tobožnju “zaštitu životne sredine”. Jer, važno je balansirati – da budu zadovoljni i pripadnici međunarodne zajednice, koji, u svjetlu drugostepene presude zločincu Ratku Mladiću, kao i prvostepene Stanišiću i Simatoviću nikad nisu bili konkretniji i koncizniji u adresiranju ko je vršio zločine u BiH.

Također, očigledno im je važno zadržati se “u milosti” lokalne zajednice, čija se naklonost, a i glasovi na izborima, provjereno najlakše pribavljaju negiranjem genocida i zločina uopće, uz obaveznu dozu veličanja onih koji su te iste zločine počinili. No, šta god da je u pitanju, jedno je sigurno – u Bratuncu 11. jula neće biti muzike. I to je, ma koliko beznačajno zvučalo, još jedna pobjeda nad onima koji genocid u Srebrenici pokušavaju silom izbrisati iz kolektivnog sjećanja.

Također, važno je napomenuti da se 11. juli na teritoriju Federacije BiH obilježava kao Dan žalosti u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Podsjetimo, i Evropski parlament je još u januaru 2009. godine donio Rezoluciju o Srebrenici, kojom poziva države članice Unije i države Zapadnog Balkana, da ubuduće obilježavaju 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

/Klix.ba/

Back to top button