Generalna skupština Ujedinjenih naroda izglasala trenutni prekid vatre u Gazi

Generalna skupština Ujedinjenih naroda izglasala je zahtjev za trenutni humanitarni prekid vatre u ratom razorenoj Gazi, u znak prijekora Sjedinjenim Državama koje su prošle sedmice blokirale sličnu rezoluciju u Vijeću sigurnosti, javlja CNN. Bosna i Hercegovina podržala je odluku, kao i ostale zemlje u regiji.

Većina od 153 zemlje glasala je za rezoluciju o prekidu vatre na vanrednoj sjednici Generalne skupštine u utorak, dok je 10 glasalo protiv, a 23 zemlje su bile suzdržane.

Kratka rezolucija od utorka poziva na prekid vatre, na poštivanje međunarodnog prava od svih strana te na humanitarni pristup taocima, kao i njihovo “trenutno i bezuvjetno” oslobađanje. Primjetno sadrži stroži jezik od oktobarskog glasanja u skupštini kojim se pozivalo na “održivo humanitarno primirje”, prenio je CNN.

Iako je glasanje na Generlanoj skupštini politički značajno i smatra se da ima moralnu težinu, ono nije obavezujuće, za razliku od rezolucije Vijeća sigurnosti.

Glasanje dolazi u trenutku kada rat između Izraela i Hamasa ulazi u treći mjesec, a zdravstveni radnici i humanitarne grupe upozoravaju zbog humanitarne situacije u opkoljenoj Gazi. Više od 18.000 ljudi ubijeno je u Gazi otkad su izbio konflikt, saopštilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva enklave koje kontrolira Hamas.

Izrael je rekao da neće zaustaviti svoju vojnu kampanju dok ne iskorijeni palestinsku grupu Hamas, koja kontrolira Gazu, nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1200 ljudi, a oko 240 oteto, prema izraelskim vlastima. Smatra se da je više od 100 talaca ostalo u zarobljeništvu u Gazi.

Dok Izrael kaže da cilja na militante Hamasa, humanitarne grupe opetovano upozoravaju zbog civilnih žrtava njegove vojne kampanje.

Zvaničnici UN-a upozoravaju da bi s vitalnom infrastrukturom pretvorenom u ruševine i ograničenim pristupom vodi, lijekovima i hrani, više stanovnika Gaze moglo umrijeti od bolesti nego od bombi i projektila. Glad je sve veći problem u enklavi.
N1

Back to top button