Zaključane cijene namirnica i struje – građani FBiH mogu odahnuti

Povećanje cijene električne energije za stanovništvo neće biti, dok je poslodavcima ograničeno do 20%.

Odlukom o cijeni struje, Elektroprivredama se ne osigurava ostvarivanje dobiti, a veću odgovornost preuzela je i Vlada.

“Da se odreknemo dijela dobiti, ukoliko na taj način Elektroprivrede ne ostvare tu dobit, a da ograničimo rast cijene električne energije za naše poslodavce 20%, za domaćinstva ta cijena ostaje na nivou kakva je trenutno”, rekao je premijer FBiH, Nermin Nikšić.

“Odluka ima za cilj zaštititi kupce koji se električnom energijom snadbijevaju u okviru usluge tržišnog snadbijevanja od ekstremnog povećanja cijena. Ovom današnjom odlukom i ograničavanjem cijena za našu privredu, doći će do poskupljenja, ali ne do ekstremnog kakvo je zadesilo zemlje u našem okruženju”, dodaje Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Ograničene cijene 40 osnovnih životnih namirnica
Iz okruženja je prepisana akcija “Zaključavamo cijene” u okviru koje u Federaciji BiH neće biti poskupljenja 40 osnovnih životnih namirnica od 15. decembra do 15. marta 2024. godine. Kroz izmjenu Zakona o kontroli cijena, povećane su kaznene mjere, navodi federalni ministar trgovine, Amir Hasičević, i dodaje:

“Obzirom da smo na terenu imali razne situacije, kaznene mjere su bile u najmanju ruku stimulativne. Minimalna kazna bila je 1000 sada je 6000, maksimalna je bila 10000 sada je 30000. U narednoj godini pravimo totalno novi zakon.”

Dvije prosječne plate za radnike?
U prvoj polovini naredne godine, poslodavci bi mogli donekle olakšati život radnicima. Novom uredbom o isplati pomoći, poslodavci mogu isplatiti dvije prosječne plate, bez poreza.

“Suština, iznos dviju prosječnih federalnih plaća 2520 KM, uredba je temporalnog karaktera, od dana stupanja na snagu ove uredbe do 30.06. što znači da se ovaj iznos može isplatiti jednom tranšom, i može se isplatiti najviše do šest tranši, ako je to do šest tranši, onda je to mjesečno iznos 420 KM, isključivo na transakcijske račune uposlenika”, kaže Toni Kraljević, ministar finansija FBiH.

Minimalna plata od 1000 KM ipak će pričekati neka bolja vremena
“Mi stalno najavljujemo da radimo stalno na priči fiskalnih zakona, ograničavanje doprinosa, rješavanje pitanja minimalne plate, stvaranje pretpostavki za uvođenje online fiskalizacije, naše su procjene bez uvođenja online fiskalizacije, vrlo teško budžet može izdržati smanjivanje doprinosa i budžetskih rupa koje će nastati”, kaže Nikšić.

No, povećanje plata neophodno je, jer su od budžetskih, dublje rupe u džepovima građana, koji jedva da mogu obezbijediti pristojnu prazničnu trpezu.

“Joj, ništa trpeza. Ja idem u goste, neka oni prave trpezu, ja sam pravila prošle godine”, kaže sugrađanka.

“Neće biti skromnija, nego skroz skromna. Ako je bude ikako za praznike. Kod nas penzionera je to jako teško priuštiti”, dodaje drugi građanin.

“Sve je poskupilo, to svi vidimo. Ujutru se zna dogoditi da budu jedne cijene, a popodne da budu druge cijene”, kaže sugrađanka.

Iz Saveza samostalnih sindikata pozdravili su nove uredbe, ali i dalje insistiraju na povećanju minimalne plate.

“Ono što takođe imamo obećanje jeste da bi se taj Zakon o minimalnoj plati zajedno sa ova dva fiskalna zakona trebao usvojiti u prvom kvartalu naredne godine. Mi se iskreno nadamo da će preovladati razum”, kaže Adis Kečo, iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

No, kako još uvijek nema naznaka o povećanju minimalne plate, a pomenute uredbe o pomoći zavise od dobre volje poslodavca, sve je izvjesnije da će građani posegnuti za pozajmicama, kako bi obezbijedili prazničnu trpezu.

Program N1

Back to top button