Fehim ef. Spaho: 82. godišnjica smrti bh. reisa, naučnika i književnika

Danas je utorak, 13. februar/veljača 2024. godine, do kraja godine preostala su još 322 dana

Na današnji dan 1942. godine, preminuo je Fehim ef. Spaho, bosanskohercegovački teolog, naučnik, književnik i prevoditelj, šesti po redu reisu-l-ulema u periodu Kraljevine Jugoslavije. Brat je vođi Jugoslavenske muslimanske organizacije Mehmedu ef. Spahi. Preveo je Gazi Husrev-begove vakufname, te priredio izdavanje rudarskog zakonika sultana Sulejmana I iz 1536. godine.

Fehim ef. Spaho u Sarajevu je završio mekteb ibtidaiju, a potom ruždiju, te se upisao u gimnaziju, a potom prešao u Šerijatsku sudačku školu. Karijeru u državnoj službi započeo je u oktobru 1895. godine kao vilajetski arhivist u upravnom odjelu Zemaljske vlade u Sarajevu. Godine 1908., postao je Vladin perovođa, zatim sekretar, a 1920. godine preuzeo je dužnost načelnika Islamskog odjela u Ministarstvu vjera u Beogradu. U Sarajevo se vratio 1923. godine kao viši Vladin savjetnik i nadstojnik Odsjeka za vjeroispovijesti.

Naibom Islamske zajednice BiH i predsjednikom Vrhovnog šerijatskog suda imenovan je 1936. godine, a 10. juna 1938. godine svečano je ustoličen za reisu-l-ulemu u Carevoj džamiji u Sarajevu.

Dar Gazi Husrev-begovoj biblioteci
Fehim ef. Spaho se od mladosti isticao vlastitim, književnim izvornim i prevodilačkim radom. Jedina njegova izvorna pripovijetka je “Mladi kućanik”, objavljena u časopisu “Behar”. Njegovi književni radovi su raznovrsni i raznorodni, od izvorne pripovijetke, prevedenih romana s turskog jezika, te pripovijetki s turskog i arapskog jezika, preko historijsko-komparativnih, kulturno-historijskih, političko-historijskih, religijskih i šerijatsko-pravnih rasprava i studija.

Svoju orijentalističku biblioteku testamentom je darovao Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a brojne druge knjige Narodnoj uzdanici.

Back to top button