Prirodni probiotik, ne sadrži skrob, odlična za dijabetičare i srčane bolesnike: Kad jednom zasadite ovu biljku, raste kao luda!

Foto: Shutterstock
Poznatija pod nazivom slatki krompir, čičoka se uglavnom koristi kod ljudi obolelih od šećerne bolesti.

Službenog naziva Helianthus tuberous, gomolj čičoke dobio je mnoga imena u našem narodu. Tako se može pronaći naziv slatki krompir, morska repa, zemljina kruška i druge. U engleskom jeziku koristi se naziv Jerusalem artichoke.

Radi se slatkom gomolju nepravilnog i krupnog oblika. Posebno je poznat po tome što ne sadrži skrob, nego polisaharid inulin, zbog čega čičoku u ishrani posebno često koriste dijabetičari.

Ova biljka je prepoznatljiva po visokoj stabljici i velikim žutim cvetovima. Dolazi iz Severne Amerike ali je sve više raširena po čitavom svetu. Pripada porodici Compositae zajedno sa suncokretom, što objašnjava velike žute cvetove. Voli lakše i peskovito tlo, a dobro podnosi nepovoljne uslove.

Preživeće sušu, ali i veoma niske temperature i do -30 stepeni. Voli vlagu, ali se ne preporučuje da se sadi na tlu na kojem je prethodno rastao ili još raste suncokret. Može se saditi u kasnu jesen ili početkom proleća.

Za dobar razvoj može se kompostirati kalijumom i prirodnim đubrivima. Bere se od kraja oktobra pa sve do iduće prolećne vegetacije.

Hrana zbog koje kosa može drastično da opadne: Lekari upozoravaju!

foto: Shutterstock
Čičoka ima jako nisku kalorijsku vrednost i mnoge nutrijente. Tako se u njoj nalaze kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Uz to sadrži i vitamine A, B, C i D, kao i esencijalne aminokiseline. Najvažniji sastojak je ipak inulin. Iz tog razloga je čičoka idealna hrana za dijabetičare jer se čak koristi i za industrijsku ekstrakciju inulina, polisaharida koji ne daje glukozu već fruktozu.

Inulin je probiotik, što znači da će stimulisati razvoj korisnih bakterija u crevima, a one imaju nekoliko pozitivnih delovanja na naše zdravlje. Čičoka je ujedno dobra i za osobe koje pate ili su izložene riziku od kardiovaskularnih bolesti jer doprinosi generalnom smanjivanju lošeg holesterola. Ujedno jača krv i pomaže kod anemije i ostalih bolesti krvi i krvnih sudova.

Smatra se da je ovaj slatki gomolj jedan od odličnih prirodnih afrodizijaka.

Lekovite moći čičoke:

– Jača imunitet i čitavi obrambeni sistem tela

– Pomaže u jačanju libida

– Povećava plodnost

– Smanjuje rizik od steriliteta

– Podstiče potenciju

Pšenične mekinje, lek od glave do pete: Čiste creva i krv od masnoća i otrova, sprečavaju rak!

foto: Shutterstock
– Ima antibakterijsko i antioksidativno delovanje

– Može da se koristi kao prirodni diuretik

– Odlična je za prevenciju alergija

– Pomaže jačanju kostiju u slučaju osteoporoze

– Reguliše krvni pritisak

Jedna od glavnih dobrobiti čičoke je ta što pomaže u prevenciji zloćudnih crevnih bolesti, a generalno je odlična za probavu. Sadrži visok nivo kalijuma, čiji nedostatak može da izazove probleme sa srcem.

Kako se jede čičoka

Za razliku od krompira, čičoka može da se jede potpuno sirova. Tačnije, nije je potrebno termički obrađivati, a ukoliko to ne radite, dobićete više njenih nutritivnih vrednosti. U sirovom obliku od čičoke možete da pravite salate, a ako je skuvate, to može biti kao supa, prilog, varivo…

Cena čičoke

Čičoka je sve više zastupljena na tezgama pijaca i u supermarketima, gde se može kupiti po ceni skoro duplo većoj od krompira. Ali, ako imate dvorište, možete da je zasadite – širi se i cveta neverovatno brzo!

5 najzdravijih sireva na svetu: Tako ukusni, puni vitamina i kalcijuma!

Stil.kurir.rs

Back to top button