Džaferović se u New Yorku obraća UN-u, Dodik i dalje negoduje jer to neće biti Tegeltija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović boravi u službenoj posjeti Ujedinjenim nacijama u New Yorku gdje će se danas i obratiti, uprkos negodovanju člana Predsjedništva i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Džaferović će se danas u 10 sati, uime Bosne i Hercegovine, obratiti na redovnoj šestomjesečnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, posvećenoj BiH.

Inače je Milorad Dodik planirao u New York poslati predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju s obzirom na to da će se na sjednici funkcioneri obraćati “prema hijerarhiji”. Time bi Tegeltija bio “iznad” ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja čije dosadašnje djelovanje nije odgovaralo lideru iz Republike Srpske.

Međutim, s obzirom na to da na sjednicu stiže predsjedavajući trenutnog “kolektivnog šefa države” Šefik Džaferović, on će održati govor, kao i nekoliko sastanaka.

Dodik je sinoć ponovo negodovao zbog odluke o Džaferovićevom odlasku kazavši da je on niže rangiran od Tegeltije.

“Iznad predsjedavajućeg Vijeća ministara su Parlamentarna skupština i Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ. Nijedan pojedinačni član Predsjedništva BiH, pa ni Šefik Džaferoviž, nije rangiran iznad predsjedavajućeg Vijeća ministara”, tvrdi Dodik.

Za vrijeme boravka u New Yorku, Džaferović će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom i predsjednikom Generalne skupštine UN Abdullah Shahidom, kao i sa ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN, saopćeno je iz Stalne misije BiH u Ujedinjenim nacijama.
Klix

Back to top button