Abbas pozvao Njemačku i druge evropske zemlje da priznaju državnost Palestine

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u utorak Njemačku i druge evropske zemlje da priznaju državnost Palestine i podrže njegove napore za rješenje bliskoistočnog sukoba, javlja Anadolu Agency (AA).

“Priznavanje državnosti Palestine će nam pomoći i podržaće pronalaženje rješenja. Sve što želimo je sloboda i stabilnost u suverenoj i demokratskoj državi, u kojoj će svi građani uživati ​​jednaka prava”, rekao je Abbas na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Kritikovao je izraelsku Vladu zbog podrivanja mirovnih napora i optužio Izrael za djela aparthejda protiv palestinskog naroda.

“Palestina je pod okupacijom decenijama, tome mora doći kraj”, naglasio je Abbas.

Izjavio je i da bi, ako palestinsku državnost prizna više zemalja, a Palestina dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, to utrlo put novom zamahu i olakšalo rješenje za izraelsko-palestinski sukob sa dvije države.

Njemački kancelar je izrazio podršku svoje Vlade rješenju sa dvije države putem pregovora, kritikujući izraelsko širenje naselja, što je dovelo do novih napetosti u regiji.

Ali, Scholz je primijetio da su imali razlike s Abbasom po brojnim pitanjima, uključujući njegov opis Izraela kao države aparthejda.

“Mislim da to ne opisuje tačno situaciju”, rekao je Scholz.

Prema njegovim riječima Vlada Njemačke će nastaviti podržavati međunarodne napore za političko rješenje bliskoistočnog sukoba, ali neće podržavati jednostrane inicijative koje bi mogle da podrivaju te napore.

“Palestina ima status promatrača u UN-u, ne mislim da je sada pravo vrijeme da se to promijeni”, istakao je Scholz.

(Vijesti.ba / FENA)

Back to top button