Generalna skupština UN-a: Odgođeno glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 2. maja trebala je da se izjasni o Rezoluciji o Srebrenici, ali je glasanje odgođeno.
Ovo je drugi put da se glasanje o rezoluciji pomjera, prvi put je glasanje trebalo biti 27. aprila, pa 2. maja.
Sada opet dolazi do pomjeranja datuma, zbog toga što nije napravljen konačni tekst te rezolucije, javlja dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić.
– Postoji nešto što se zove protokol u UN-u, gdje nijedna misija ne može utjecati na ono što se odvija u samoj zgradi UN-a. Je li Opća skupština “terminski” bila sposobna za ovakvu vrstu sastanka? I treće, treba uzeti u obzir ono što rade Srbija, Rusija, a donekle i Kina u UN-u. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je uložio ama baš sve što može da spriječi usvajanje ove rezolucije. Rusija također pomaže, zapravo na neki naćin vodi ovo, uz poruku zemljama s kojim razgovaraju da će rezolucija izazvati sukob, da je samo kamen spoticanja, da nikome ne treba i da će doći do nestabilnosti na Zapdnom Balkanu. Služe se tim diplomatskim političkim trikovima – kaže Puljić.
On je dodao da je Vučić razgovarao u posljednja 24 sata s predstavnicima Rusije, Kine, Brazila, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Meksika, a to su zemlje BRICS-a, koje su ekonomski vezane za Rusiju i Kinu.
– Sve se pomjera za nekoliko dana i sve će onda ovisiti o protokolu UN-a. Sve bi se moglo završiti u roku od sedam dana, a onda sve zaviti od protokola, kada će u jednu salu moći smjestiti predstavnici 193 zemlje i glasati – naveo je Puljić.

Back to top button