Dodik je molio visokog predstavnika da me smijeni, on je prenio najviše nadležnosti RS-a na BiH

Dodik je molio visokog predstavnika da me smijeni, on je prenio najviše nadležnosti RS-a na BiH
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Nikola Poplašen je u intervjuu za „Aferu“ govorio o aktuelnoj situaciji u tom entitetu, Miloradu Dodiku, te međunacionalnim odnosima u BiH.

– Ja sam zastupao nacionalnu politiku koja je definisana u ratu. I koja je, po mom dubokom ubjeđenju, bila historijski i moralno duboko ispravna. Međutim, tok događaja je takav da je historija osporila realnost naših glavnih nacionalnih ciljeva – kazao je Poplašen, naglasivši da je stvaranje „velike Srbije“ bio jedan od tih ciljeva.

Ideja da svi Srbi žive u jednoj državi je, smatra Poplašen, opravdana, te ona treba biti srpski dugoročni cilj.

– Ali sada ta politika nije sprovodiva i insistiranje na njoj bi nas uvalilo u probleme, u rizik da izgubimo i ovo što imamo. U situaciji kad ne postoji nijedna svjetska sila koja je zaista spremna da zaštiti srpski narod, vođenje Srbije i RS-a je mnogo mukotrpniji posao nego što većina može i da zamisli – izjavio je Poplašen.

On tvrdi da nema nikakav kontakt sa aktuelnim predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, te da nije član Senata RS-a, bez obzira na to što bivši predsjednici tog entiteta po automatizmu postaju članovi Senata.

– Ali Dodik se postavio iznad zakona. Prvo sam ja prestao da idem na sjednice jer nisam htio da učestvujem u njegovoj predstavi „i poslije Tita, Tito“, a onda me je on izbrisao iz članstva. Dodik je precrtao i Biljanu Plavšić, Mirka Šarovića i Dragana Čavića – kazao je bivši predsjednik RS-a.

Prisjetio se Poplašen i načina na koji je smijenjen sa pozicije koju je obnašao i to nakon novinarske konstatacije da su ga „tenkovi NATO-a izbacili iz kabineta“.

– Ovi iz Saveza „Sloga“ su više puta išli kod visokog predstavnika i molili ga da me smijeni, a i njemu to bilo srcu milo, pa me smijenio – izjavio je Poplašen, naglasivši da su Savez „Sloga“ tada predvodili Biljana Plavšić, Milorad Dodik i Živko Radišić.

Odluka o njegovoj smjeni je saopćena 5. marta 1999. godine, u gotovo identično vrijeme kada je donesena odluka o proglašenju Brčkog za distrikt. Nakon toga je uslijedila reakcija srpskih predstavnika, tačnije Saveza „Sloga“.

– Dodik je kao dao ostavku, Radišić je kao donio odluku da se povuče iz Predsiedništva i drugi srpski predstavnici su kao napustili zajedničke organe. I junački istrajali cijelih sedam dana. Toliko su bili dosljedni u odbrani nacionalnih interesa. A onda se vratili i krenuli u ofanzivnu razgradnje RS-a, u masovno prenošenje nadležnosti sa Banje Luke na Sarajevo – izjavio je Poplašen.

Govoreći o mogućnosti pomirenja naroda u BiH, Poplašen je kazao da smatra da je ono moguće, ali ne iskreno, te da je moguć suživot na distanci. Posebno se to, smatra bivši predsjednik RS-a, odnosi na suživot sa Hrvatima.

– Sa njima treba biti na još većoj distanci. Prekinuti sve odnose, osim onog minimuma koji je neophodan za raščišćavanje spornih pitanja i za život jednih pored drugih u miru. Zato što su Hrvati u 20. vijeku sve tri prilike koje su imali iskoristili da počine užasne zločine nad Srbima. S ciljem da nas istrijebe. Svako približavanje će otvoriti mogućnost novih sukoba, koje bi Hrvati, u to ne treba sumnjati, pokušali da iskoriste da dokrajče, da citiram akademika Milorada Ekmečića, ostatak zaklanog naroda u Hrvatskoj i BiH – zaključuje Poplašen.

(Vijesti.ba / SB)

Back to top button