Erdogan u sukobu s još jednom zemljom iz EU: Na rubu su rata?

Erdogan u sukobu s još jednom zemljom iz EU: Na rubu su rata?

Napetost između Grčke i Turske svakim je danom sve veća nakon što je turski predsjednik najavio mogućnost referenduma o pristupanju EU, a grčki ministar obrane je izjavio kako je ta država spremna “za bilo kakvu provokaciju”, piše britanski Guardian.

Dok se Turska priprema za referendum na kojem će se odlučivati o povećanju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, turski vođa došao je u verbalni sukob s čelnicima većine evropskih država koje su zabranile njegovim dužnosnicima dolazak na skupove na kojima bi se promovirao glas ‘za’ na referendumu među iseljenim Turcima, javljaju agencije.

Erdogan je prošle sedmice izjavio kako će evropske političare nazivati ‘nacistima’ dokle god oni njega nazivaju diktatorom.

Njegova je izjava dodatno pogoršala odnose s Grčkom.

Vojna parada

– Grčke oružane snage spremne su odgovoriti na bilo kakvu provokaciju – rekao je ministar obrane Panos Kammenos na vojnoj paradi u čast 196. godišnjice oslobođenja Grčke od Otomanske vladavine.

– Spremni smo, jer tako se brani mir – dodao je Kammenos.

Tenzije između Turske i Grčke najviše dolaze do izražaja u Egejskom moru, gdje se gotovo svakog dana suočavaju ratni avioni obiju država, dok turski izvidnički brodovi ulaze u grčke teritorijalne vode.

Problemi su počeli nakon neuspjelog pokušaja puča u junu prošle godine, nakon čega je osmero turskih oficira pobjeglo u Grčku, a grčki je vrhovni sud odbio izručiti ih natrag.

Diplomati i stručnjaci za pitanja odbrane strahuju zbog velike mogućnosti nesreće, jer su iskusni časnici i piloti gurnuti na margine u čistkama koje su popratile neuspješni puč.

– Najveća zabrinutost na grčkoj strani nije zbog međunarodnog incidenta, već zbog nesreće koja bi mogla izletjeti izvan kontrole – rekao je direktor grčkog think-tanka Eliamep, dr. Thanos Dokos.

– Nacionalističko raspoloženje u Tursko znači da bi bilo jako teško smiriti strasti nakon takve situacije – rekao je dr. Dokos.

Erdogan je već spomenuo kako je upitan Ugovor iz Lausanne, koji je odredio granice između dvije države nakon neuspjele invazije grčke vojske na Tursku 1922. godine.

Vođa nacionalističke oporbe u Turskoj, Devlet Bahceli, podigao je tenzije na još višu razinu tvrdnjama kako je nekoliko grčkih otoka zapravo pod okupacijom.

– Ako Grci žele ponovo pasti u more, ako žele da ih se lovi, dobrodošli su, turska vojska je spremna. Neko mora objasniti grčkoj vladi što se dogodilo 1922. godine. Ako im nema ko objasniti, možemo doći poput metka preko Egejskog mora i ponovo ih naučiti historiji – rekao je Bahceli.

Miting u Antaliji

Nakon izjave turskog premijera Binali Yildrima kako će Turska nakon referenduma u aprilu razmotriti sve svoje veze s Evropskom unijom, oglasio se i predsjednik Racep Tayyip Erdogan.

On je na mitingu u Antaliji najavio da bi Turska mogla održati još jedan referendum nakon referenduma u aprilu, na kojem bi građani odlučivali treba li Turska nastaviti razgovore o pristupu Evropskom unijom, javljaju agencije.

– Održavamo referendum 16. aprila, a nakon toga bismo mogli održati referendum o pristupnim razgovorima i postupili bismo kako god bi naš narod odlučio – poručio je Erdogan u Antaliji.

Erdogan se u subotu referirao na trgovinski Sporazum iz 1963. godine između Ekonomske unije i Ankare, pri čemu je rekao kako Turska čeka na otvaranje vrata za EU već 54 godine.

– Šta? Ako se na referendumu 16. aprila izglasa ‘da’, ne bi nas primili u Evropsku uniju? Eh, kada bi barem oni mogli odlučiti o tome! Toliko bi nam olakšali posao – kazao je je Erdogan.

On je ovoga puta bio najoštriji prema Evropskoj uniji.

turska-glasanje
Birališta su otvorena na aerodromima, na turskim graničnim prijelazima i u diplomatskim predstavništvima (Foto: AFP)

– Stavit ćemo ovu stvar između Turske i EU na stol, jer Turska nije ničiji žrtveni jarac – poručio je Erdogan.

Inače, Turci koji žive u inozemstvu počeli su glasati na referendumu o ustavnim promjenama kojima bi se povećale predsjedničke ovlasti.

Otvorena birališta

Birališta su otvorena na aerodromima, na turskim graničnim prijelazima i u diplomatskim predstavništvima u većini evropskih zemalja. Referendum će se u Turskoj održati 16. aprila.

Erdogan je evropskim čelnicima upućuje oštru kritiku.

– Neiskreni su. Čelnici zemalja Evropske unije sastali su se u Vatikanu. To podsjeća na nešto. Zašto ste se okupili baš u Vatikanu? Zašto ste se sastali u prisustvu Pape? Kada je Papa postao članom Evropske unije? Križarski savez napokon se pokazao. Što su nam do sada govorili? „Stalno o tome govoriš, ali to ne postoji.’ Da, ne priznajete nas jer je Turska muslimanska zemlja – rekao je Erdogan.

Trenutno nijedan lider iz Evropske unije nije rekao kako bi glas na referendumu za povećanje Erdoganovih ovlasti značio kraj pregovora Turske s EU.

Ipak, postoji zabrinutost oko stanja ljudskih prava u Turskoj, kao i oko najave uvođenja smrtne kazne.

avaz.ba

Back to top button