Šta Rusi stvarno misle o Putinu?

Novinarka portala The Guardian Eva Hartog u nedavnom članku pozabavila se mišljenjem Rusa o njihovom predsjedniku Vladimiru Putinu.

U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove njenog članka.

“Tačno sto godina nakon slavnoga ustanka u kojemu je svrgnuta porodica Romanov i nakon što je zemljom počeo vladati boljševički slogan “Mir, kruh i zemlja”, šestoro Rusa iznosi svoje mišljenje o aktualnom ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Kremlju i položaju Rusije u svijetu.

U nastavku su njihova svjedočanstva.

Aigul Valeyeva, istraživačica (49), Ufa: “U dobroj je formi i relativno je otvoren”

“Rođena sam u Sovjetskome savezu, koji je tada bio unija vrlo različitih republika koje su vlast htjele svesti na jednu normu. Iako smo gradili rakete, za kupovanje kobasice moralo se čekati u redu, a morali smo birati samo jednu veličinu odjeće.

Nakon pada Saveza, sve se raspalo,a pod Putinom se obnavljaju stare veze i stvaraju nove. Podupiru se mala poduzeća, poljoprivreda, nauka i proizvodnja.

Putin je popularan jer je svojom mladošću i komunikativnošću bio pravo osvježenje kad je došao na vlast, osobito nakon starih i pokvarenih vođa”.

Ilya Antyuhov, programer (30), Moskva: “Politički je sistem inertan”

“Vrlo je dosadno i beskorisno sudjelovati u ruskoj politici. Više se promjena može postići ako se okrenemo ljudima koji žele napredovati i razvijati nove tehnologije i načine komuniciranja.

Ne gledam televiziju jer mi ne odgovara takvo pasivno usvajanje sadržaja koji je usto upitne kvalitete.

Internet je ovdje odlična alternativa i mislim da se većina mladih Rusa ponajviše informira online.

Politički marševi nisu za mene; vjerujem da su sloboda i mir prije svega lične stvari, a zdravije je mirno prošetati u prirodi”.

Alina Batishcheva, sociologinja (29), Balakovo: “Postoji velik broj mitova o Putinu”

“Mislim da Rusija nije izgubila svoju veličinu uprkos malo težim razdobljima, a Putinov je najveći uspjeh to što se pokazao sposobnijim od prethodnika.

Mitovi o njemu uglavnom su proizvod ruske podsvijesti. Stoljeća kmetstva i komunizam stvorili su arhetip podijeljenosti na vlastodršce i “rulju”, i općenito se prihvaća ideja o strogom, ali pravednom vladaru.

Alexander Kulevich, instruktor snowboarda (30), Toksovo: “Putin je neovisan”

“U usporedbi s 1990-ima, Rusija je u mnogo boljem položaju, jer ne odgovara nikome, političari se ne daju manipulirati, a i sankcije nakon pripojenja Krima su nas mimoišle. Putin je popularan i zato što mu ne treba savjetnik. Druga je stvar što se unutarnja pitanja rješavaju sporo, to je više problem onih koji samo sjede u foteljama, a i narod je inertan zbog svoje prošlosti u Sovjetskom savezu”.

Galina Khokhlova, penzionerka (74), Moskva: “Rusi se mogu obogatiti samo na tuđi račun”

“Kao sovjetski naučnici, suprug i ja smo besplatno dobili trosobni stan i prije perestrojke živjeli smo pristojno. Kapitalizam je donio nesigurnost posla, privrednu nestabilnost, i možda i više prilika, ali one nisu jednake za sve.

Kao penzionerka ne živim loše jer mi pomažu djeca, ali ako ostali penzioneri ne žele promjene, to je samo zato što žele stabilnost, uprkos skromnim mogućnostima. U Rusiji su zbog klime i veličine uvjeti takvi da je umijeće preživjeti”.

Alexander Solopin, viši mehaničar (26), Jalta: “Malo se toga promijenilo u posljednje tri godine”

“Na Krimu živim cijeli život. Ništa se nije promijenilo nakon ruskog preuzimanja od Ukrajine. I dalje vladaju korupcija i krađa, a normalni ljudi pate.

Prije se nije moglo putovati u inozemstvo, a sad se ne može dobiti ni viza. Sva roba mora putovati brodom, jer je Kerčenski most koji nas povezuje s kopnom još nedovršen pa je sve skuplje. No, tako smo odabrali”.

 

fokus.ba

Back to top button