SVJEDOK: JASMINA ALIŠIĆA ZAKLAO JE ZORAN BABIĆ ISPRED MANJAČE

SVJEDOK TUŽILAŠTVA BiH: JASMINA ALIŠIĆA ZAKLAO JE ZORAN BABIĆ ISPRED LOGORA MANJAČA

U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je čuo da je njegovog brata Jasmina Ališića ispred logora Manjača “zaklao optuženi Zoran Babić”.

Armin Ališić je rekao da je u julu 1992. s još nekoliko osoba odveden u logor Keraterm u Prijedoru, a njegov brat Jasmin, koji se krio u šumi, naknadno je zarobljen i odveden u Omarsku.

Nakon raspuštanja Keraterma, svjedok je kazao da je prebačen u Trnopolje i onda je konvojem otišao za Travnik, koji je bio pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Brat Jasmin je, prema saznanju svjedoka, odveden na Manjaču.

“Po pričanjima drugih, ubijen je od strane Babić Zorana. Zaklao ga je. Tu su ubijeni i Đuzin, Nezir Krak i Dedo Crnalić”, rekao je Ališić i dodao da njegov brat još nikada nije pronađen.

Odbrana Babića je navela da je svjedok u istrazi izjavio da mu je brat ubijen ispred Keraterma, na što je svjedok kazao da je to greška. Optuženi Babić je rekao da je Jasmina Ališića ubio drugi policajac, čije ime ne smije otkriti zbog sigurnosti svoje porodice.

Ališić je svjedočio na suđenju bivšim prijedorskim policajcima Darku Mrđi, Zoranu Babiću, Radenku Marinoviću i Milanu Gavriloviću. Oni su optuženi da su učestvovali u progonu bošnjačkog stnovništva u okviru širokog i sistematičnog napada tzv. vojske i policije republike srpske. Na teret su im, po šest tačaka optužnice, stavljena ubistva, prisilni nestanci i nečovječno postupanje 1992. godine.

Svjedok Ferid Mujadžić je ispričao da je nakon napada na selo Hambarine zarobljen i odveden u logor Omarska, a potom na Manjaču početkom augusta 1992. Kako je naveo, na putu ka Manjači autobusi su se zaustavili i tada je izveden Eniz Pađan, koji mu je kasnije ispričao da ga je optuženi Darko Marđa tjerao da ljubi maskotu na transporteru i da mu je udarcem čizmom izbio zub.

“Na prednjem sjedištu sam vidio svjedoka S-5. Čulo se da i njega tuku. Ujutro po izlasku iz autobusa vidim jedno tijelo starijeg muškarca. Među nas je došao Babić i odveo Đuzinog. Ne znam šta je radio, ali kad se vratio, brisao je krvavi nož od hlače. Potom je odveo Jamu, Jasmina Ališića i više ništa nisam vidio”, prisjetio se svjedok.

Optuženi Babić je pitao svjedoka da li je vidio da on ubija Đuzinog i Ališića, što je svjedok negirao.

Prije nego je uveden u logor, kako je rekao Mujadžić, vidio je traktor na kom je prema jezeru odvezeno nekoliko tijela.

“Vidim, visi noga, ruka, nabacano kao drva možda četiri-pet tijela”, posvjedočio je.

Treći svjedok Derviš Mujkanović je kazao da je i on odveden na Manjaču. Naveo je da su zatvorenici prozivani i tučeni prije ulaska u ovaj logor, te su iz autobusa izvedeni Dedo Crnalić i Nezir Krak.

Vijeće je najavilo moguće razdvajanje predmeta zbog efikasnosti i ekonomičnosti u odnosu na optuženog Gavrilovića, jer njega optužnica tereti samo po jednoj tački za nečovječno postupanje. Na narednom ročištu trebala bi biti donesena odluka.

Suđenje se nastavlja 26. maja.

preuzeto: Mojprijedor/ Antidayton

Back to top button