Potreban je zajednički nastup probosanskih stranaka na izborima 2018.

Potreban je zajednički nastup probosanskih stranaka na izborima 2018.
Bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, gostujući u Dnevniku TV1, ukazao je na potrebu zajedničkog nastupa svih probosanskih stranaka na predstojećim opštim izborim 2018. godine, kako bi se ostvario što bolji rezultat i na taj način pomoglo povratnicima u RS.

“Sada imamo četiri političke opcije u lijevom, te tri, četiri opcije u desnom centru koje planiraju nastupiti na opštim izborima. Problem je što trenutno ne vidimo bilo kakav politički konsenzus oko zajedničkog nastupa koji smo imali 2014. godine. Dakle, trenutno ne vidimo kao moguće ono što su Koalicija ‘Domovina’ i nevladina organizacija ‘1. mart’ radili”, istakao je Duraković.

Apelovao je na sve probosanske stranke da se okupe i zajednički nastupe na izborima 2018. godine, jer, kako je ocijenio, bilo koja druga alternativa polučiće lošiji rezultat.

Upozorio je da trenutno kod stranaka sa sjedištem u Sarajevu ne vidi spremnost da se govori o toj temi.

“No, mi povratnici u RS ponudićemo alternativu, jer konačno moramo shvatiti da smo mi građani tog entiteta, te da moramo naći i političku i socijalnu poziciju u RS i ravnopravno participirati u vlasti, a ne da nas marginalizuju zbog sujeta koje dolaze iz Sarajeva ili Banjaluke”, poručio je Duraković.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Srebrenici, napomenuo je da nakon prošlih lokalnih izbora, ni političko ni generalno stanje nije isto.

“Nova situacija je i za probosanski blok i za blok srpskih stranaka. Srpske stranke nisu očekivale da će dobiti i načelnika i većinu u Skupštini, a Bošnjaci su prilično zbunjeni situacijom. Od 21. odbornika u Skupštini, 12 je Srba i devet Bošnjaka, a načelnik je iz srpskog bloka”, podsjetio je Duraković.

Politička situacija je komplikovana, jer je skupštinsku većinu formirao SNSD i nju je činilo devet Srba i tri Bošnjaka, što je, smatra Duraković, bilo fatalno za Bošnjake, s obzirom na to da gube legitimnu težinu unutar Skupštine.

Zbog toga je drugi dio Bošnjaka, četiri iz SDA i po jedan iz SBiH i SDP BiH, negodovao, što je dovelo do političkog konflikta i formiranja nove skupštinske većine, koju sada čini šest Bošnjaka i pet Srba.

“To je odraz legitimne volje onih koji žive u Srebrenici”, mišljenja je Duraković.

S druge strane, tvrdi da se aktuelni načelnik Srebrenice ponaša devijantno, jer se stavio na stranu SNSD i ponaša se kao načelnik koji dolazi iz jedne političke opcije, a ne iz prosrpskog bloka koji ga je podržao na proteklim izborima.

“Situacija je kompleksan, s jedne strane, sadašnja skupštinska većina je prilično stabilna, a sa druge strane, nema podršku načelnika”, konstatovao je Duraković.

Govoreći o djelovanju Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS (NSRS), Duraković je ocijenio da poslanici ovog Kluba ne bi trebalo da pružaju ruku onima koji najviše diskriminišu Bošnjake i Hrvate u RS, a to su predstavnici vladajućeg SNSD.

“Mislim da bi ‘Domovina’ trebala izaći sa jasnim stavom da ne želi pružiti ruku onima koji tri godine vrše institucionalnu represiju naspram onih koji su izglasali poslanike ‘Domovine’ u NSRS. Treba jasno reći da se ruka onome ko najviše diskriminiše Bošnjake i Hrvate ne bi smjela pružiti po pitanju bilo čega. Politička principijelnost i platforma ‘Domovine’ upravo je da se štiti prava povratnika u RS”, rekao je Duraković.

Kao predsjednik Organizacionog odbora, govorio je i o pripremama za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici. Ove godine očekuje se ukop manjeg broja žrtava, a sama organizacija obilježavanja godišnjice teče prema planu.

“Ovo je prva godina kada smo u delikatnoj političkoj i društvenoj situaciji kada je u pitanju 11. juli. No, Srebreničani i svi koji su preživjeli genocid stavili su sve po strani i uspjeli smo da se fokusiramo na ono što nam je vrlo važno, odnosno da i ovu godišnjicu obilježimo kako treba. To nam ide u najboljem redu i miru. Ne postoje prepreke da bi mogle promijeniti situaciju. Međutim, prvi put načelnik ne vodi Organizacioni odbor i jako teško će biti implementirati određene aktivnosti po pitanju organizacije”, naveo je Duraković.

(Vijesti.ba)

Back to top button