Susret Vučića i Dodika na sredini mosta Bratoljub

Više hiljada građana Podrinja sa obje strane Drine okupilo se danas kako bi prisustvovalo spajanju obala rijeke na mostu “Bratoljub” u Ljuboviji, a kojem prisutvuju predsjednik Srbije Tomisilav Nikolić i predsjednik RS Milorad Dodik, premijer Aleksandar Vučić i premijerka RS Željka Cvijanović i ministri vlada Srbije, Republike Srpske i BiH, piše “Blic”.

Na bini na mostu “Bratoljub” nalaze se zastave Srbije, BiH i RS, a građani u Ljuboviji u kolonama pristižu ka mostu te je saobraćaj blokiran.

Delegacija Srbije sastala se na sredini mosta sa delegacijom iz RS, te su potom su zajedno prošetali Bratoljubljem

– Dići most znači da nismo digli ruke od sebe i najbližih – rekao je Vučić, nakon obilaska radova na mostu “Bratoljub” u Ljuboviji, i poručio da je važno da se spajaju obale, gradovi, države, srpski narod, ali i Srbi i Bošnjake.

Na mostu koji spaja obale Drine, Vučić je okupljenim građanima rekao da su radovi završeni na vrijeme, kaže da su mu rekli i prije roka, te poručio da mostovi, a ovaj je 12. na Drini, osigurava pristojan život, povezuju, spajaju…

– Preko njih počinjemo da se razumijemo, oni nam omogućavaju da radimo, donose nove poslove, ali i prenose znanje. Dići most znači da nismo digli ruke od sebe i najbližih – rekao je Vučić i pozvao narod i s jedne i s druge strane Drine da i dalje gradi.

Predsednik RS Milorad Dodik pozdravio je  da je ovaj most dokaz da nismo dane provodili u beznađu već smo gradili most.

– Umjesto da ispravljamo krivu Drinu, odlučili smo da je spajamo. Znam da je ovo bio decenijski zahtjev ovih ljudi, ali da nije bilo Vlade Srbije ovog mosta ne bi ni bilo. Ova rijeka za srpski narod ima poseban značaj. Ovo nije napravljeno da dijeli, već da spaja. Da se bude tu i da se ovdje razvija posao. Saradnja Srbije i RS odnose se i na obrazovanje, zdravstvo, kulturu….I na tom planu je učinjeno mnogo, mnoge procedure su kraće…Vjerujemo da ima još mnogo stvari koje moramo da uradimo – kazao je Dodik.

Most dug 227 metara

Radovi na mostu nazvanom “Bratoljub”, koji je dug 227 metara, počeli su 20. oktobra 2015. godine.

Projekat izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac obuhvata izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prelaza, a vrijednost je 13 miliona eura.

Kako je najavljeno, završetak radova na cijelom projektu izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica se očekuje u septembru 2017. godine.

Avaz.ba

Back to top button