Počelo suđenje osumnjičenima za smrt četvorice mladića na kopu Dubrave

Skoro tri godine nakon tragedije u kojoj su na Površinskom kopu Dubrave smrtno stradala četvorica mladića, danas su se na optuženičkoj klupi konačno našla šestorica osumnjičenih.

Pred Općinskim sudom u Živinicama danas je suđenje počelo izvršnom direktoru za proizvodnju i održavanje u Rudniku uglja Kreka Suadu Zoniću, rukovodiocu Površinskog kopa Dubrave Sakibu Muhtareviću, tehničkom rukovodiocu kopa Sakibu Halilčeviću, rukovodicu službe za zaštitu na radu na kopu Asimu Brčaninoviću, tehničkom rukovodiocu za bager, traku i klasirnicu na kopu Nedimu Šljiviću i tehničkom rukovodicu za bager, traku i odlagač Mirsadu Deliću.

Oni su osumnjičeni da su počinili teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u sticaju s krivičnim djelom oštećenja zaštitnih naprava na radu, a vezano za nesreću prilikom koje su smrtno stradala četiri mladića tokom iskopavanja uglja na kopu u februaru 2015. godine.

Tokom predistražnog postupka, a po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona, obavljena su i rudarska i geološka vještačenja na kopu, a u nalazima i mišljenjima vještaka utvrđene su određene nepravilnosti i odstupanja od pravila i propisa površinskog iskopavanja uglja.

Podsjećanja radi, Alem Dedić, Reuf Alibašić, Adel Šehić i Edin Herić smrtno su stradali 21. februara 2015. godine prilikom obrušavanja veće količine zemlje na Površinskom kopu Dubrave, koja ih je žive zatrpala.

Porodice smrtno stardalih mladića nekoliko puta su ukazivali na sporadičan rad pravosudnih institucija, a suđenje je konačno počelo nakon što su se 28. septembra okupili pred zgradom Općinskog suda u Živinicama, gdje su izrazili svoje nezadovoljstvo.

Početku suđenja prisustvovali su i članovi porodica smrtno stradalih mladića, a osumnjičeni su se izjasnili da nisu krivi.

(Klix)

Back to top button