Objavljene nove fotografije iz saudijskog ‘zatvora sa pet zvjezdica’ u kojem su smješteni uhapšeni prinčevi

Saudijska Arabija je u četvrtak saopćila da je 201 osoba zadržana na ispitivanju u kampanji borbe protiv korupcije, samo nekoliko dana nakon što je na desetine prinčeva, bivših i sadašnjih ministara uhapšeno.

“Ukupno 208 osoba je do sada pozvano na ispitivanje. Od ovih 208 pojedinaca, sedam je pušteno na slobodu bez optužbe”, navodi se u saopćenju.

Oni su naveli da je u trogodišnjoj istrazi otkriveno da je najmanje 100 milijardi dolara pronevjereno putem sistematske korupcije i prevara .

Državni tužitelj Saudijske Arabije šeik Saud el-Mudžib je izjavio da uobičajene privredne aktivnosti nisu narušene trenutnom borbom protiv korupcije i kako su zamrznuti samo lični tekući računi u bankama, a ne i korporativni.

“Kompanije i banke slobodne su nastaviti s transakcijama kao i do sada”, poručio je tužitelj te je naveo da će suđenja biti održana “u dogledno vrijeme”, a da je istraga “samo početak vitalnog procesa koji će iskorijeniti korupciju”.

Novoosnovani Odbor protiv korupcije u Saudijskoj Arabiji, koji je pratio hapšenja istaknutih prinčeva i visokih zvaničnika u toj državi, saopćio je da ima dokaz da je otkrivena široko rasprostranjena korupcija.

IslamBosna.ba

Back to top button