UZP u novoj agresiji: Čović i Plenković bi da hapse bh.generale, ko im iz Sarajeva pomaže!?

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, svakako u srazu sa predsjednikom HDZ-a Hrvatske Andrejem Plenkovićem, mjesecima rade na pokušaju da cijeli vrh Armije Republike Bosne i Hercegovine pokušaju optužiti za “ratne zločine”. Cilj je jednostavan: s obzirom na dokazni materijal koji se nalazio u spisu “šestorki “Herceg – Bosne”, odnosno na prvostepenu presudu istima, Čović i Plenković su znali da će Jadranku Prliću i ostalima biti potvrđene prvostepene kazne za udruženi zločinački poduhvat. Upravo zbog toga, krenuli su u pripremanje pravne agresije na Bosnu i Hercegovinu pokušavjaući da, podmetanjima i lažima, izjednače zločinački HVO i legalnu državnu vojsku Armiju Republike BIH. Zaboravili su na jednu vrlo važnu činjenicu: za većinu onoga što HDZ-ovi politički, medijski i “NVO” predstavnici pišu i govore, već je suđeno i to na osnovu dokaza. Baš kao i u slučaju zločinačkoj “Herceg-Bosni”.

HDZ-ovi mediji (Vecernji.ba, Dnevno.ba i dr) već mjesecima “plaše” bosanskohercegovačku javnost sa slanjem krivičnih prijava, davanjem izjava po datim prijavama, odnosno medijskom kampanjom protiv Armije Republike Bosne i Hercegovine i njenih generala.
Poruke koje HDZ-ovci odašilju vrlo su jednostavne i sastoje se u sljedećem: znamo da će “Herceg-Bosna” biti osuđena za udruženi zločinački poduhvat na Međunarodnom sudu u Den Haagu. S obzirom da to, do srži, uništava bilo kakvu mogućnost traženja “trećeg entiteta”, mi ćemo (HDZ uz pomoć bošnjačkih izdajničkih snaga) krenuti u napad na bosanskohercegovačke generale i komandante kako bi zločine “Herceg-Bosne” pokušali relativizirati a BiH uvesti u stanje svake vrste haosa.

Ko je branio Bosnu?

Lista onih koje politika HDZ-a napada već, doslovno tri decenija, ne mijenja se. Još iz stenograma hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, moglo se na desetine mjesta naći njegova patološka mržnja prema generalima Seferu Haliloviću i Jovanu Divjaku. Tuđmanovu mržnju preuzeo je HDZ, odnosno njihovi mediji i “udruge” kojima je jedini posao pisanje besmislenih optužbi u saopćenjima za javnost, a nikako traženje pravde za poginule.

Jer kako objasniti da upravo HDZ i njene “udruge” imaju odličnu saradnju sa, recimo, Zulfikarom Ališpagom Zukom i Salkom Gušićem koji uvijek dolaze i svjedoče u korist “hrvatskih udruga” u procesima kada “hrvatske udruge” napadaju Armiju RBiH dok, istovremeno, Ališpago i Gušić se dovode u direktnu vezu, pravosudno i putem izjava i krivičnih prijava, sa nekolicinom zločina počinjem nad Hrvatima u dolini Neretve. (Gušić je Ališpagi dugo vremena bio komandant u tzv. Operativnoj grupi nazvanoj “Igman”).

Uz Halilovića i Divjaka, kao dvojca koji je komandovao Armijom RBiH (uz napomenu da je Halilović jedini bh.general sa međunarodnim certifikatom čistoće ratovanja u BiH, odnosno oslobođen je pred Međunarodnim sudom u Den Haagu), HDZ-ovi mediji, udruge i “tužilaštva” iz vida ne puštaju Envera Hadžihasanovića i Selmu Cikotića koji su, zapravo, bili dio tima koji je zaustavio kreiranje ratne “Herceg-Bosne” te ih, zbog toga, današnja HDZ-ova kamarila sistmatski progoni.

Imena Atifa Dudakovića i Salke Gušića dodana su na spisak jer su ova dvojica oficira bila na hrvatskom ratištu za vrijeme kada je JNA imala sukob sa ZNG-om, ali i zbog toga što HDZ tereti generala Dudakovića za smrt generala HVO Vlade Šantića, o čemu se gotovo deceniju vodi istraga te da je imalo osnova do sada bi Dudaković, vjerovatno, završio kao optuženi.

Prijatelji HDZ-ove politike i “udruga”

Zanimljiv na HDZ-ovim listama za odstrijel nema Fikreta Muslimovića, Jusufa Jašarevića, Envera Buze niti Zulfikara Ališpage Zuke, već su oni, vrlo često, korišteni upravo kao svjedoci protiv bosanskohercegovačkih generala i komandanata (kako u Den Haagu, tako i u suđenjima pred Sudom BiH) čime stvar postaje jasno ko je bravio BiH a ko, i danas, radi protiv Bosne i Hercegovine.

“Žalbe” HDZ-a, njihovih medija i “udruga” postjaju smiješnije kada se uzme u obzir cijela lista predmeta koji su procesuirani zbog zločina nad Hrvatima. Pred Tribunalom u Den Haagu, poslije pravosuđu BiH, procesuirani su zločini u: Grabovici, Uzdolu, Trusini, Bugojnu, Jablanici, Mostaru, Zenici i Konijicu. Optuženi su bili prvi komandant bh.armije (pravosnažno oslobođen), komandant Trećeg korpusa ARBiH (pravosnažno osuđen), komandanti nekoliko brigada od Jablanice do srednje Bosne, te na desetine izvršilaca za počinjene zločine (recimo za zločin u Grabovici osuđeno je pet izvršilaca zločina, za zločin u Trusini osuđeno je također pet pripadnika ARBiH, svi osim Zulfikara Ališpage kojem upravo HDZ i novac omogućuju da izbjegava suđenje dok on, istovremeno, svjedoči protiv svojih saboraca i sarađuje sa HDZ-om).

Dakle, kada se uzme lista procesuiranih zločina nad Hrvatima u BiH, dolazi se do broja od preko nekoliko desetina provedenih i aktivnih predmeta, do činjenice da su svi bh.generali i komandanti procesuirani, te da nije bilo nedodirljivosti, pa nije jasno zašto HDZ-ovi mediji i “hrvatske udruge” pišu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH-u) da su “prijavljeni bh.generali i oficiri” nedodirljivi, kada se zna da su svi koje su pomenuli u pismima odgovarali ili odgovaraju već bh.pravosuđem ili onim međunarodnim.

Treba kazati da pomoć HDZ-u i “hrvatskim udrugama” u napadu na bosanskohercegovačku Armiju i njene generale i komandante, pomoć pruža i predsjednik jedne političke stranke u Sarajevu koji, interno, upućuje opasne poruke da će “sa Čovićem dogovoriti koje optužnice trebaju da se podignu, ako bude potrebno”. Također, pored ove ličnosti, HDZ-u u ovom pravno sumanutom poslu, ali svakkao rušilaško-napadačkom za BiH, pomažu obavještajac Fikret Muslimović, Salko Gušić i Zulfikar Ališpago “Zuka”, dajući izjave i svjedočenja koja su apsolutno na tragu pomoći HDZ-u u pokušaju da relativizira zločine “Herceg-Bosne”.

Jedno je sigurno: Bosna i Hercegovina i dalje preživljava agresiju jer agresori nisu ostvarili ratne ciljeve ratnim sredstvima te sada, taj isti posao, pokušavaju učiniti putem korumpiranog pravosuđa ili, pak, domaćih izdajnika kojima je novac uvijek bio draži od države.

Ko će pobijediti nije teško razaznati jer sve dosadašnje pravne bitke već su se odigrale više puta. Rezultat je bio više nego jasan jer da nije, gubitnici i oni koji su politiku provodili zločinima, ne bi ponovo napadali misleći da se lažima može uspostaviti neka nova “bosanskohercegovačka istina”. Nažalost mnogih, ona je već ispisana između ostalog i presudama koje bi, za početak, HDZ -ovski sateliti trebali pročitati.
Izvor:
BNN.BA

Back to top button