JEZIVO: DOKTORI GA PROGLASILI MRTVIM, DAN KASNIJE USLIJEDIO JE ŠOK

Muškarac Himanšu Baradviš koji je “preminuo” u saobraćajnoj nesreći u Indiji probudio se svega nekoliko trenutaka prije autopsije. Iako su doktori proglasili smrt muškarca, patolog je na samom početku autopsije opipao puls.

Himanšu je u saobraćajnoj nesreći zadobio ozbiljne povrede. Nakon što se njegovo stanje pogoršalo u bolnici, prvo je njegov mozak otkazao, a zatim je nastupila smrt. Noć je proveo u mrtvačnici, pišu indijski mediji, prenosi Vesti-online.

– Nakon što je mozak otkazao, otkazali su i respiratorni organi. Također ni pulsa nije bilo. Međutim, njegovi respiratorni organi proradili su sutradan – priča doktor Gedam.

Doktor objašnjava da u nekim situacijama prvo nastupa moždana smrt, nepovratni prestanak svih moždanih aktivnosti usljed potpunog odumiranja nervnih ćelija. Inače, ovakva vrsta smrti tretira se kao zakonska definicija smrti u mnogim pravnim jurisdikcijama.

– Njegov mozak je i dalje mrtav. Nakon obavještenja patologa uputili smo ga u Nagpur na liječenje.

Ovaj slučaj izazvao je reakciju javnosti zbog čega je veliki broj ljudi izašao na ulice u znak protesta optužujući bolnicu za nemar. S druge strane, Himašuova porodica se zahvaljuje na čudu što je živ.

(Hayat/Foto: Ilustracija, Freeimages, Pixabay)

Back to top button