Odzvonilo švercerima: Vraćanje kilometraže na automobilima uskoro odlazi u prošlost

Čuvena rečenica preprodavača polovnih automobila “auto je prešao samo toliko jer ga je vozila jedna starija žena u Njemačkoj i to samo do pijace” postaće uskoro prošlost jer je vrlo brzo u zemljama regiona, a samim time i u BiH moguće, sa visokim stepenom vjerovatnoće, utvrditi stvarnu kilometražu automobila, pišu Večernje novosti.

Uređaj “taho špijun” je patentiran prije 15 godina u SAD, a već deset godina se koristi i u Evropi. Tačnije, na najvećem automobilskom tržištu u Njemačkoj – kaže Petar Janjušević koji je ovlašten za upotrebu ovog uređaja u zemljama regiona.

Radi se o visokosofisticiranoj tehnologiji koja koristi ultrazvuk i specijani softver na osnovu koga ispitivač može da ustanovi ne samo koliko je automobil stvarno prešao kilometara već i u kakvom su stanju pojedini dijelovi, da li su mijenjani, da li se radi o prvoj ugradnji i slično, pa čak i da otkrije da li šoferšajbna ima neku falinku.

“Jednostavno, priključi se uređaj koji ispituje sve. Od brojeva šasije, motora, dijelova, stanja u kom se nalaze pojedini dijelovi motora, mijenjača, procjenjuje “klokovanje” motora, a onda sve te podatke operater ukuca u program koji je priključen na veliku bazu podataka u Njemačkoj, za sve zemlje EU, i vrlo jednostavno se postavi “dijagnoza””, objašnjava Janjušević.

Odstupanja od stvarne kilometraže su plus-minus deset posto pa tako više niko neće moći da vam proda automobil koji je prevalio pola miliona i više kilometara sa “original kilometražom od 50.000, koliko je prešla pomenuta baka”.

“Zabluda je da u Njemačkoj niko ne vara i ne šteluje kilometar-satove. I tamo je to masovna pojava. Po nekim podacima svaki treći polovnjak je sa vraćenom kilometražom. Otkriveni su slučajevi kada je automobil koji je prešao 900.000 kilometara preštelovan da mu kilometar-sat pokazuje 75.000”.

(inboks.net)

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f