Otac Davida Dragičevića: Ako je moje dijete opljačkalo i skočilo, ja sam spreman da se ovdje ubijem!

Oni koji su poznavali Davida tvrde da on nije imao razloga da krade, jer je imao sve, i da ga pamte kao momka koji je uvijek bio spreman da pomogne drugima

Građani Banje Luke, kojih se sinoć više od hiljadu okupilo na Trgu Krajine u tom gradu tražeći, kako kažu, stvarnu istinu o smrti Davida Dragičevića, čije je tijelo u subotu nađeno na ušću Crkvene u Vrbas, za danas su najavili novo protestno okupljanje.

Oni su u grupi na Facebooku pod nazivom “Pravda za Davida” pozvali građane da i večeras na Trgu Krajine od 18 sati pale svijeće za Davida i zahtijevaju istinu o njegovoj smrti.

Porodica i prijatelji, a ako je suditi po komentarima na društevenim mrežama, i većina Banjalučana, sumnjaju da je u pitanju pokušaj zataškavanja ubistva.

“Naše dijete nije lopov”

Policija je jučer saopćila kako je David, koji je nestao u noći sa 17. na 18. marta, tu večer bio u gradu, učestvovao u tuči, zatim sam obišao par banjalučkih kafića, da bi 18. marta oko tri sata opljačkao jednu kuću, a potom krenuo prema Crkvenoj u koju je i upao pod misterioznim okolnostima.

– Moj sin je ubijen. Dogodio se zločin. Nikoga ne okrivljujem, samo želim istinu i pravdu. Neću se smiriti dok se krivci ne pronađu. Ovaj grad je sotona. Vladaju zlikovci. Hoću da napravim da se ovako nešto nikada nikome više ne dogodi – izjavio je kroz suze vidno potreseni Davor Dragičević, otac Davida koji je na jučerašnjem skupu održao emotivan govor.

On je istakao i da po uzoru na Tijanin zakon i on traži da se donese zakon u RS a kako bi potraga za nestalima počela prije isteka 24 sata. Kazao je i kako će stalno dolaziti na Trg Krajine i iznositi detalje istrage do koje je sam došao sa porodicom.

Podatak iz policijske istrage da su u Davidovim džepovima pronađene ukradene stvari, posebno je zasmetala porodici.

– Ako je moje dijete opljačkalo i skočilo, ja sam spreman da se ovdje ubijem – kazao je Davidov otac i poručio da od početka sumnja na “teoriju zavjere”, te ukazao na više spornih detalja u vezi sa ovim kontroverznim slučajem.

– Ljudi moji, pa kako ih nije sramota! Ne vjerujte! Lažu! Ubiše mi dijete i niko neće biti kriv – objavila je na svom Facebooku Davidova majka Suzana Radanović.

– Išao u krađu, skočio u Crkvenu, koja je do koljena, i ugušio se! Jesam li ja luda ili šta!? – pita se majka.

Oni koji su poznavali Davida tvrde da on nije imao razloga da krade, jer je imao sve, i da ga pamte kao momka koji je uvijek bio spreman da pomogne drugima.

Povodom ovog slučaja danas se prvi put oglasio i ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, koji smatra da je policija dobro uradila svoj posao u slučaju istrage Davidove smrti.

– Činjenica je da je pronađen u rijeci, da je smrt nastupila utapanjem, a da li ga je neko gurnuo, ili se dogodilo nešto drugo, to treba da utvrdimo i saslušamo sva lica koja su bila s njim u kontaktu – izjavio je Lukač.

Čekaju se toksikološki nalazi

Odgovarajući na pitanja novinara o brojnim kontradiktornostima u rezultatima dosadašnje istrage, pogotovo kada je riječ o tvrdnjama policije da je David Dragičević “vjerovatno” sam pao u rijeku i utopio se, Lukač je rekao da policija ne može sa sigurnošću tvrditi da li je to zaista tako.

– Nemam nikakvu zadršku prema dr. Karanu, vjerujem u njegove izvještaje. Nesumnjivo se radi o utapanju. Nije ga niko ubio i bacio u rijeku. Čekamo toksikološki nalaz krvi i urina – dodao je Lukač.

Što se tiče navodnih dokaza o provalnoj krađi i predmetima koji su pronađeni kod Dragičevića, Lukač je rekao da policija ne može da potvrdi da li su ti predmeti podmetnuti kao dokaz.

– Bez obzira na pronađene predmete, ne mora da znači i ne optužujemo da je on izvršio tu provalu jer nije bio registrovan kao provalnik. Da li je na drugi način došao do tih predmeta, da li mu ih je neko dao ili ih je kupio, to ćemo pokušati da utvrdimo – rekao je Lukač. On je, kako navodi portal Istinito, potvrdio da se mladić koji je bio u sukobu sa Davidom Dragičevićem preziva Ćulum, kao i direktor policije RS (Darko Ćulum), ali da nisu u rodbinskoj vezi.

Također, Lukač je najavio da će danas posjetiti porodicu stradalog Davida Dragičevića da im izrazi saučešće i razgovara s njima.

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Back to top button