U “Šahovskom” internet zabranjen, a priča se o svemu osim o politici

Penzioner Fadil Latifić, iako ima 88 godina, svaki dan, prelistavajući novine, popije čašu limunade u „Šahovskom“, kako svi zovu gradsko okupljalište raje. Od kraja rata stalni je gost. Kaže da su mu drugi gosti i osoblje kao dio porodice, te da će u Pruščakovu svraćati sve dok mu to zdravlje bude dopuštalo.

Najstariji gost

– Mislim da sam najstariji gost. Da budem iskren, išao sam i na druga mjesta, ali ovdje sam, da tako kažem, pronašao svoj mir. Dođem, popijem limunadu, prelistam „Avaz“ i potrošim vrijeme. Ovdje nema buke, gužve i to mi odgovara. Konobari Enes i Munja su pravi – iskren je Latifić.

Radili su i tokom opsade, a samih početaka prisjetio se i Mirsad Panjeta, poznatiji kao Pike.

– Prešli smo iz bivše Njegoševe. Tokom opsade bili smo mjesto gdje su ljudi dolazili da se druže, progovore. Trebao nam je ovakav kutak u tim teškim vremenima. Često se prisjetimo tih godina. Ovdje smo slušali i vijesti – kaže Pike.

Kao i druga kultna mjesta, i za „Šahovski“ se vežu brojne legende. Prema riječima gostiju, posebno im je u sjećanje urezana posjeta Garija Kasparova.

Latifić: Ovdje nema gužve
– Osim njega, ugostili smo i druge šahovske legende koje su dolazile u Sarajevo. Gosti su nam bili i predsjednici država, ministri, premijeri, ambasadori, muzičari… Ugostili smo i popularnu Terezu Kesoviju, grupu TBF… Sada su redovni Slaven, Goran, Mačak, Fale, Šaco, Toko, Naim… Zajedno slavimo rođendane, godišnjice, blagdane… – ističe Pike.

Ovdje su se proslavljale i tri evropske titule ŠK „Bosna“, a posebna je ona tokom opsade.

Kafa na žici

Iako gosti sjede za posebnim stolovima, svi međusobno razgovaraju. Internet je zabranjen. Kako kaže jedan od gostiju Nihad Prohić, o svemu se ovdje priča osim o politici.

– Sjećam se kad smo u ratu dolazili ovdje. Radio sam u „Šipadu“ i imao dosta slobodnog vremena koje sam ovdje provodio. Kafu smo podgrijavali na nekoj improviziranoj žici, a na spratu igrali bridž. Stalno sam ovdje i ne mogu dan zamisliti da ne otvorim vrata ove naše male kafane, gdje u miru popijem kafu – rekao je Prohić.

Izložba na otvaranju

– Prilikom svečanog otvaranja, upriličili smo i izložbu. Naime, umjetnik Mirsad Đombić izložio je svoje radove. Sjećam se, tema je bila zima jer je imao samo bijelu i zelenu boju, pa je tako iz snijega virila pokoja zelena travka – naglašava Pike.

Avaz.ba

Back to top button