Vučić: Pet miliona za RS; Dodik: Mi ćemo kako Srbija kaže

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će Srbija pomoći opštine u Republici Srpskoj u iznosu od pet miliona ezra. Ovu tranšu pomoći inicirao je predsjednik Srbije i na tome sam mu zahvalan”, poručio je predsjednik RS-a Milorad Dodik na konferenciji za medije.

Sastanku su, kako je Vučić rekao na konferenciji za medije, prisustvovale premijerke Srbije i RS Ana Brnabić i Željka Cvijanović.

Vučić je istakao da će Srbija uputiti novu novčanu pomoć RS-u i to u iznosu od pet miliona eura za više opština.

“Ovo je nova tranša pomoći Srbije građanima RS. Riječ je o opštinama Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Čelinac, Mrkonjić Grad, Pelagićevo, Prijeljina, Sokolac, Bratunac, Zvornik, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje. Zatim u okviru Federacije BiH pomoć od 500.000 eura za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova”, objasnio je Vučić.

Prenio je da je Dodik zamolio Srbiju da pomogne u izgradnji magistralnog puta Gacko-Foča, deonica Tjentište-Brod na Drini u vrijednosti do 10 miliona eura.

“Nismo mogli u ovom trenutku da donesemo tu odluku, ali ćemo je razmatrati za dva mjeseca kada budemo jasnije vidjeli stanje u budžetu Srbije i javnim finansijama, kada budemo mogli da predvidimo kako to izgleda”, objasnio je predsjednik.

“Narod u RS se suočava sa napuštanjem ognjišta. Mi želimo da što više ljudi ostane na svojim ognjištima u Srbiji i RS, i zato smo spremni da pomogmemo rukovodstvu RS-a“, poručio je Vučić.

Vučić je najavio da će sa Dodikom biti zajedno u Mostaru, a onda zajedno idu u Trebinje da posete vrtić koji gradi Srbija.

Dodik je zahvalio Vučiću na pomoći i istakao da će ona biti skoro svim opštinama upućena, “bez obzira na to kojoj partiji pripadaju lokalne vlasti”.

Za političku situaciju u BiH je rekao da je “govoto zamrla, da su institucije paralisane, a da su odnosi između Hrvata i Bošnjaka do te mjere složeni da ne funkcioniše ni parlament ni vlada”.

Razgovarali su i o Kosovu
“Republika Srpska će po pitanju Kosovaisključivo slediti politiku Beograda i Srbije, učinit će ono šta ta politika odluči i taj stav nećemo promijeniti”, izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da ReS zbog toga trpi velike pritiske. “Imamo pritiske po tom pitanju da mijenjamo politiku prema Kosovu. To je za nas suštinsko pitanje i mi to nećemo učiniti”, rekao je Dodik.

RS, rekao je, prati politiku Srbije i “nismo spremni da damo saglasnost da BiH podrži jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost”.

Fokus

Back to top button