Škola je kriva: Učenika (12) tukli, ubadali šestarom, pljuvali i sve objavili na “fejsu”

Bivšem učeniku jedne osnovne škole u Bjelovaru, Hrvatska, dosuđeno je ukupno 42.000 kuna (oko 11.000 KM) zbog sistemskog fizičkog i psihičkog zlostavljanja u sedmom razredu, za šta je, prema presudi, odgovorna upravo škola.

Sud je zaključio kako je učenik, u početku kao 12-godišnjak, od septembra 2008. do januara 2010. bio je izložen sistemskom maltretiranju, uznemiravanju te fizičkom i psihičkom zlostavljanju vršnjaka iz razreda.

– Učenici su pljuvali po njemu, navlačili ga za kosu, crtali flomasterom po licu, napucavali loptom, uboli u stražnjicu velikim razrednim šestarom te poduzimali druge brojne vrste vršnjačkog nasilja – piše u sudskom zapisniku.

Nasilje se, navodi se u obrazloženju, očitovalo i u “šamaranju, naguravanju, udaranju, ruganju, vrijeđanju”, a sve je kulminiralo nakon što su ga snimili mobitelom i sve objavili u Facebook grupi “Svi koji mrze I. i hoće da ode iz škole”.

Prvom presudom Županijskog suda u Bjelovaru učeniku bilo dosuđeno 100.000 kuna, a roditelji su tražili čak milion kuna (260.000 KM). No, nakon revizije presude koju je škola uložila na Vrhovnom sudu RH, isti je sud dječaku dosudio 35.000 kuna odštete te je poništio preostali dio presude i naložio novo suđenje, piše Podravski.hr.

Općinski sud u Bjelovaru nedavno je u ponovljenom postupku učeniku dosudio još 7.000 kuna i to “s obzirom na utvrđeni intenzitet i ukupno trajanje straha”. Škola mu, također, mora nadoknaditi blizu 18.000 kuna parničnih troškova.

Tužba protiv bjelovarske škole podnesena je u augustu 2011. godine. Tokom suđenja nedvojbeno su ustanovljeni propusti škole i prosvjetara u postupanju zbog vršnjačkog nasilja kojim je učenik bio izložen. Sve je trajalo otprilike godinu i po i time su “nanesene trajne posljedice kod djeteta koje se tek oblikuje, zbog čega je dijete trpjelo i još trpi duševne boli”.

– Kao direktna posljedica tih događaja kod dječaka se razvila simptomatika poremećaja prilagodbe, u primarno psihički vulnerabilne strukture. Učenik je u tim okolnostima bio izložen situaciji visokog stresogenog potencijala u vidu poniženja, opasnosti po tjelesni integritet, što je i dovelo do razvoja navedenog poremećaja. Kod njega je došlo do povrede duševnog zdravlja u vidu razvoja psihičkog poremećaja. Dakle, između opisanih štetnih događaja i razvoja psihičkog poremećaja postoji direktna uzročno-posljedična veza – zaključio je psihijatrijski vještak dr. Gordan Makarić u svom nalazu.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button