Iz Klise poručeno: Bošnjaci Zvornika neće zaboraviti golgotu koju su preživjeli 1. juna (FOTO)

Brojni Zvorničani prisustvovali su večeras „Klišanskoj noći straha i neizvjesnoti“, koja je već postala tradicija ovog kraja, kada se Bošnjaci prisjećaju noći koja je prethodila početku najvećeg zločina nad civilima Zvornika.

U centru Klise večeras se okupilo nekoliko stotina porodica ubijenih zvorničkih Bošnjaka, prisjetivši se da se tu prije 26 godina nalazilo civilno stanovništvo iz okolnih sela, koje je strahovalo šta će biti sa njima i njihovim porodicima.

Već prvog juna svom stanovništvu je narađeno da krene prema lokaciji „Bijeli Potok“, gdje su razdvojeni mušakraci, žene i djeca. Oko 670 muškaraca tada je odvedeno prema Zvorniku i svi su ubijeni na više lokalcija u Zvorniku.

Prigodan program izveo je hor Medžlisa islamske zajednice Zvornik. Upriličena je i promocija knjige „Skinuti sa hljeba i vode“, autora Nazim Ibrahimovića i Hazim Karić,. Autori su kroz desetine izjava preživjelih svjedoka bacili su važno svjetlo na period najtežih zločina počinjenih nad civilnim bošnjačkim stanovništvom Zvornika, konkretno na nedovoljno rasvijetljene zločine u selima: Klisa, Đulići, Sjenokos, Kaludrani, Džine, Bijeli Potok, Kućić Kula, Mrakodo…

Nakon prigodnog programa u Klisi je večeras upriličen zajednički iftar. Među brojnim gostima u Klisi je bio i proslavljeni bh.fudbalski reprezentativac Vedad Ibišević, kao i predstavnici Fonda za humanitarno pravo i Žena u crnom iz Beograda.


RGD

Back to top button